Daca ai dezvoltat deja o strategie, nu-ti mai ramane decat sa depui online pe adresa Agentiei pentru IMM-uri planul de afaceri al firmei, pe care intentionezi sa o infiintezi.

Iata dupa ce criterii iti va fi evaluat planul de afaceri

Criteriile vizate in documentatia online sunt urmatoarele: domeniul de activitate, numarul de locuri de munca create in cadrul microintreprinderii tale, ponderea investitiilor in cheltuielile aferente planului de afaceri, mediul in care iti vei desfasura activitatea, utilizarea noilor tehnologii si promovarea societatii informationale, dar si schema de finantare.

Punctajul maxim pe care il poate primi planul tau de afaceri este de 100 de puncte, insa trebuie sa obtii cel putin 60 pentru a fi acceptat in program.

Apoi cei de la Agentia pentru IMM-uri iti vor verifica planul in detalii. Iar daca este bun, iti vor acorda finantarea.

Planurile de afaceri care propun investitii cat mai mari in productie si servicii au prioritate.

De exemplu, cine are o firma bazata pe activitate de productie primeste 20 puncte. Daca te-ai gandit la un IMM care sa ofere servicii vei primi doar 15 puncte, in timp ce o microintreprindere din comert obtine doar 10 puncte.

E important de stiut, nu?

Totodata, cele mai multe puncte va primi o firma care creeaza cel putin patru locuri de munca, investeste peste 80% din fondurile obtinute si-si desfasoara activitatea in mediul rural.

„Eu recomand celor care nu stiu sa faca un plan de afaceri, sa se consulte cu societati de consultanta sau cu altii care au mai facut planuri de afaceri”,  a declarat presedintele Agentiei pentru IMM-uri, Cristian Haiduc.

Trebuie sa fii foarte atent, deoarece poti completa o singura data planul de afaceri, iar daca ai gresit, risti sa nu treci in etapa urmatoare.  

Daca te intrebi ce afaceri ar avea succes in aceste vremuri instabile, iata ce te sfatuiesc consultantii:

Consultantul financiar, Bogdan Belciu subliniaza: „Ar merge o idee mai complexa, de genul IT, o idee de software, programare si asa mai departe. Dar si chestiuni mai simple, legate de servicii ori mici mestesuguri”.

Un aspect important al acestui proiect este faptul ca esti scutit de plata contributiilor sociale pentru veniturile a cel mult patru angajati si de taxele pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului. In plus, primesti consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.

Ce faci insa daca ai nevoie de mai multi bani pentru afacere? Este simplu!

Soliciti un imprumut bancar. Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta garantiilor, pentru ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri iti ofera garantii pentru cel mult 80% din valoarea creditelor pe care le contractezi (nu mai mult de 80.000 de euro).

Bugetul pe 2011 al acestui program este de 10 milioane euro. Tinerii vor fi astfel prijiniti sa deschida cel putin 1.100 de firme in acest an, potrivit declaratiilor de miercuri ale premierului Emil Boc.

Acest program de sprijinire a tinerilor intreprinzatori a fost discutat de Guvern inca din 2009 si propus de UDMR in octombrie anul trecut, ca o masura de relansare a economiei romanesti.

Citeste toate informatiile despre cum pot tinerii sa-si deschida o afacere cu banii statului de aici!