Miliardarul Carl Icahn, cunoscut pentru implicarea activa in managementul companiilor la care are actiuni, a inregistrat una dintre cele mai mari scãderi. Pe locul 34 in topul bogatilor lumii, Icahn a pierdut 1,3 miliard de dolari din avere in saptamana care s-a incheiat, dupa ce actiunile holdingului sau, Icahn Enterprises, au scazut cu 15,6%, noteaza agentia de presa Bloomberg, preluata de Mediafax.

Averea lui Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a scazut cu aproape 700 milioane de dolari saptamana trecuta, in urma unui declin de 2,2% al actiunilor gigantului America Movil. Slim, 73 de ani, are o avere estimata la 73,4 miliarde de dolari.

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, pe locul secund in topul Forbes, cu 66 miliarde de dolari, a piedut 260 milioane de dolari in ultima saptamana.

Amancio Ortega, fondatorul Inditex, a pierdut saptamana trecuta 1,3 miliarde de dolari, averea sa fiind evaluata la 56,1 miliarde de dolari, a treia din lume. Inditex este cel mai mare retailer de imbracaminte la nivel mondial, ca mai cunoscuta marca a grupului fiind Zara.

Pe locul al patrulea, Warren Buffett, 82 de ani, are o avere estimata la 54,2 miliarde de dolari.

Buffett este implicat intr-o situatie controversata care s-a dezvoltat in ultimele zile in jurul preluarii producatorului de ketchup H.J. Heinz. O instanta federala din SUA a inghetat un cont din Elvetia despre care Securities and Exchange Commission, comisia de valori mobiliare din Statele Unite, sustine ca ar fi fost utilizat pentru a derula tarnzactii suspecte cu actiuni Heinz la scurt timp inainte de anuntarea preluarii Heinz de catre holdingul lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, si fondul 3G Capital al miliardarului Paulo Lemann, intr-o tranzactie de 28 miliarde de dolari. Lemann insusi, cel mai bogat brazilian, are o avere de 19,9 miliarde de doalri, in scadere cu 20 milioane de dolari in ultima saptamana.

In ciuda unei cresteri de 0,9% in sedinta de vineri, datorata rezultatelor financiare peste estimari anuntate de Hewlett-Packard (HP) si datelor peste asteptari privind increderea in economia Germaniei prezentate de institutul Ifo, indicele S&P 500 a scazut cu 0,3% in ultimele 5 zile, prima saptamana negativa din acest an, din cauza temerilor privind posibilitatea ca Rezerva Federala a Statelor Unite sa reduca programul de stimulare a economiei.