Ministerul Afacerilor Externe promoveaza "interesul romanesc de atragere a investitiilor straine in tara" si prezinta o imagine a Romaniei care sa genereze "interes, incredere si confort pentru investitorii straini", a precizat Titus Corlatean, la o conferinta dedicata investitiilor straine.

Seful diplomatiei considera ca Bucurestiul se bazeaza pe mai multe argumente in incercarea de a atrage investitori, precum stabilitarea si sistemul bancar solid.

"Romania a fost un pol de stabilitate", a beneficiat de "un sistem bancar solid, o moneda mai stabila, politici economice, guvernamentale extrem de atente si responsabile, fara excese" si a respectat obiectivele fixate de comun acord cu FMI, cu Banca Mondiala si cu CE, a spus Corlatean.

Ministrul de Externe a precizat ca se simte "un tot mai mare interes al investitorilor straini de a fi prezenti in Romania" si ca sunt companii "foarte serioase" care vor veni pe piata romaneasca.

Totodata, Titus Corlatean a subliniat faptul ca Romania poate profita de eventualele rezultate pozitive pentru R. Moldova si Ucraina la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din luna noiembrie.

"Acordurile de liber schimb economic (n.r- pe care le-ar putea semna cele doua tari cu UE) vor avea un impact si Romania, fiind in aceasta vecinatate, va fi in prima linie si daca vom sti - si eu cred ca vom sti – sa punem in valoare pozitionarea noastra geografica, si nu numai, vom avea de castigat", a spus ministrul Afacerilor Externe.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a punctat faptul ca investitiile straine au scazut foarte mult pe timp de criza, de la aproximativ 9-10 miliarde de euro pe an in perioada 2007-2008 la 2,1 miliarde de euro anul trecut.

Vasilescu a spus ca investitorii care asteapta "sa iasa soarele pe strada noastra ca sa se intoarca cu investitiile" nu stiu ca Romania se afla "printre putinele tari din lumea asta care sunt, intr-adevar, foarte bune platnice".

"Oricat ar parea Romania de inghesuita in momentul de fata si oricat a fost de inghesuita in multe momente ale istoriei sale, datoriile si le-a platit intotdeauna si obligatiile si le-a onorat", a spus Adrian Vasilescu, mentionand ca in istoria sa de 200 de ani Romania a intrat in incetare de plati doar in 1931 si in 1981.

Pe de alta parte, Vasilescu a precizat ca Romania ar putea intra in curand intr-o faza de "avant economic".

"Ne asteptam ca Romania sa iasa, probabil, in 2014 sau 2015, din faza de tranzitie si sa intre in faza de avant economic, iar atunci si investitiile straine vor fi mai multe", a subliniat consilierul guvernatorului BNR.