Unul dintre motivele care explica acest lucru este si campania controversata lansata de producatorii Rom. Astfel, ideea "Visului american" aplicata unui produs consumat de generatii intregi a avut ca efect resuscitarea interesului pentru "autenticul romanesc", scrie Ziarul Financiar.

"Campania Noul Rom a avut ca obiectiv principal recrutarea targetului tanar si cresterea preferintei pentru brand in randul tinerilor. Cu un buget modest (200.000-250.000 de euro a fost costul total al campaniei - n.red.), Rom a reusit sa-si creasca substantial indicatorii de brand. Conform unui research cantitativ derulat post campanie, Rom a devenit brandul de batoane de ciocolata favorit al romanilor, acest indicator inregistrand o crestere de 79% datorita campaniei. Pentru targetul tanar, Rom si-a dublat acest indicator", spune Mihut Craciun, manager general al Kandia Dulce, compania care detine brandul Rom.

Reprezentantii companiei nu au furnizat date legate de valoarea vanzarilor batonului Rom, dar, potrivit estimarilor ZF, acestea se ridica la cateva milioane de euro.

Campania pentru "Noul Rom" a fost lansata la inceputului lunii octombrie anul trecut si a adus o schimbare semnificativa fata de vechiul mod de promovare a batonului de ciocolata. Astfel de la sloganuri de genul "Partidul te vrea tuns, roackere!", senzatiile tari din 1964 s-au transformat in "The taste of coolness", iar ciocolatica s-a dezbracat de ambalajul tricolor, adoptand o noua tinuta reprezentata de steagul american.

Desi in ultimii 20 de ani intreg consumul de bunuri a fost invadat de branduri care inainte de 1989 erau aduse "prin relatii", ideea de a renunta la unul dintre putinele simboluri romanesti in favoarea unuia mai "cool" a suscitat valuri de critici.

Citeste mai multe pe www.zf.ro