De trei mii de ani, ciocolata spune povesti.

In Romania, tehnica de manufactura a bomboanelor a aparut in anii '30, cand a devenit mester cofetar in Iasi si Stinica Gheorghe. Chemat mai apoi in razboi, si-a luat cu el instrumentele si a facut ciocolata pe front, pentru soldati.  

Cu aceste amintiri si cu retetarul mostenit, a mestesugit o mica afacere nepotul, care sculpteaza in laborator intre 500 si 1000 de praline pe saptamana. Editii mai mult decat limitate, pe care le poti cumpara doar cu precomanda - de pilda, ciocolata cu menta si lime, cu goji, cu sfecla si sirop de trandafiri, bomboana cu bitter, cu coniac si visina tocata, cu portocala uscata. 

Este o nisa in care s-au aventurat putini compatrioti, dar pe care strainii care au adus la noi francize de ciocolaterii artizanale au ridicat-o deja la rang de arta.  

Ciocolata facuta in laboratoare mici costa intre 100 si 400 de lei kilogramul. Din ingrediente premium, aduse din Franta, Belgia, Olanda si Marea Britanie, se nasc produse cu piper, lavanda, sare de mare si chili. 

George Sotiroulis, proprietarul ciocolateriei: "Sunt produse diferite fata de restul anului. 30-40 de produse diferite, din care 20 de oua de ciocolata. Vin din Italia, din Piemonte."  Adica din locul in care experienta ciocolatei artizanale a inceput acum peste 150 de ani. 

Din fructul de cacao se iau seminte din care se extrage untul - ingredientul de baza pentru tablete si praline.

In Romania, piata ciocolatei a ajuns la 180 de milioane de euro pe an, adica 30 de milioane de kilograme. Consumul este inca modest, fata de tarile in care placerile dulci sunt cotidiene.

In medie, un roman mananca 1,5 kg de ciocolata pe an. Cea mai mare parte se vinde, se cumpara si se savureaza de sarbatori.  

Si ca o curiozitate, exista pe piata din Romania bomboane de ciocolata cu coliva, cristale de trandafir, fulgi de espresso, rozmarin si tabac. Cine vrea sa experimenteze acasa se poate inspira de pe blogurile pasionatilor de ciocolata.