Inscrierile in Start-up Nation s-au incheiat vineri seara, iar in ultimele 3 zile au fost depuse peste 11.000 de planuri de afaceri.

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri: "Avem 19.296 de planuri de afaceri inregistrate. 34 la suta dintre planurile de afaceri au fost inregistrate in ultima zi."

Fondurile alocate programului ajung insa pentru mai putin de 9.000 de proiecte, cele cu punctajele cele mai mari. Restul de peste 10.000 de proiecte au fost puse "in asteptare", adica vor fi finantate daca se vor mai gasi alti bani.

Adrian si Alex sunt doi antreprenori din Timisoara, care au obtinut punctajul maxim - 100 - si aproape cert vor primi finantarea. Ei au firme de software, insa intarziere de 3 luni a programului le-a dat peste cap planurile.

Adi Viasu, antreprenor: "Noi deja vorbisem cu niste clienti de-ai nostri ca vom extinde capacitatea de productie. Le-am spus ca, uite, din toamna o sa avem capacitatea mai mare, acum e clar ca nu se va intampla acest lucru din toamna."

Pe langa intarziere, programul Start-up Nation a suferit si multe modificari.

Alex Anciu, antreprenor: "Foarte des au existat schimbari in ceea ce priveste tipul de investitie ce se poate face, tipul de cheltuieli pe care le poti deconta."

Dupa ce vor semna acordurile de finantare, beneficiarii pot cere de la bancile partenere un credit pentru inceperea proiectului. Cand firma incepe sa functioneze, datoria lor va fi platita de stat.

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri: "Toti beneficiarii sa stiti: nu veti avea de platit rate lunare!"

Beneficiarii sunt obligati sa mentina numarul de angajati timp de doi ani si sa pastreze utilajele cumparate in cadrul programului timp de 3 ani. Ministrul promite ca primele contracte de finantare vor fi semnate in doua saptamani.