Nu exista limita de varsta

La sfarsitul lunii iulie, ministrul delegat pentru IMM-uri Maria Grapini declara ca se va inregistra o premiera in mediul de afaceri, femeile cu initiativa putandu-se adresa pentru a obtine finantare de 10.000 de euro din partea statului, pentru a incepe o afacere. Criteriile de varsta nu conteaza in cadrul acestui program, explica Grapini. Pentru a putea accesa aceste fonduri nerambursabile, antreprenoarele trebuie sa depuna un plan de afaceri, care va fi evaluat electronic.

"Femeile pot porni o afacere si mai tarziu. Sunt multe femei de 45 de ani, care nu gasesc de lucru si sunt gata sa pornesca propria afacere. Pentru ca antreprenoriatul feminin este intr-o ramanere in urma, as putea spune, fata de potentialul pe care-l avem, n-am mai pus limita de varsta. Poate sa-si inceapa afacerea cand doreste. Important este sa-si faca un plan de afaceri si va primi acei 10.000 de euro, exact ca tinerii debutanti", sustinea oficialul luna trecuta.

Conditie esentiala de participare: lichiditati disponibile

Programul va debuta in cursul acestei luni, o data exacta nefiind inca stabilita, au precizat reprezentantii biroului de presa din Ministerul Turismului si IMM-urilor pentru Incont.ro. Prin program, beneficiarii primesc maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 41.500 lei/beneficiar. Momentan, bugetul programului este de 500.000 lei si asigura finantarea a doar 12 IMM-uri. „Institutia noastra a facut toate demersurile necesare pentru suplimentarea bugetului, in vederea acordarii de alocatii financiare pentru 100 de beneficiare”, au declarat reprezentantii ministerului.

"Avem putini bani, dar discutia pe care am avut-o la Ministerul de Finante ma face optimista ca vom primi bani la rectificare si atunci vom suplimenta. Chiar daca nu primim bani anul acesta, tot ce se inregistreaza si se puncteaza ca proiect, ramane pentru anul viitor, pentru ca eu vreau sa facem aceste proiecte", spunea si Grapini la sfarsitul lunii iulie, in cadrul unei conferinte.

Acces la finantare vor avea firmele din productie, comert sau servicii

Femeile care vor sa se bucure de cei 10.000 euro nerambursabili de la stat trebuie sa vina cu partea lor de bani, pentru a beneficia de cofinantare. Cele care nu dispun insa de lichiditati nu se pot inscrie in program si nici nu pot apela la credite bancare, intrucat nu s-au incheiat astfel de parteneriate intre stat si institutii de credit, precum in programul adresat tinerilor intreprinzatori debutanti, de pana in 35 de ani. „Nu avem un partener bancar in cadrul acestui program, beneficiarul nu poate accesa un credit pentru cofinantare”, au explicat reprezentantii Ministerului IMM-urilor.

Profilul candidatelor
 
Se pot inscrie femeile care detin o microintreprindere, cele care functioneaza ca persoane fizice autorizate, cele care conduc o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala. Printre criteriile de eligibilitate se numara si urmatoarele: firma sa existe pe piata de cel mult 3 ani, iar din asociatul/administrarea intreprinderii peste 50% din partile sociale ale companiei sa fie detinute de catre antreprenoarea-candidata.

Avantaje vor avea firmele care desfasoara activitati de productie, comert ori servicii. Ministerul IMM-urilor a explicat, intr-o solicitare incont.ro, ca nu vor beneficia de bani societatile care se ocupa de intermedier financiare ori de asigurari, fonduri de pensii, tranzactii imobiliare, fabricarea si comercializarea bauturilor alcoolice, produselor din tutun, armamentului si munitiei ori activitati legate de productia primara a produselor agricole, „asa cum sunt enumerate in anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene”.

Planul de afaceri va fi evaluat dupa mai multe criterii, in baza unui model stabilit pe calculator si nu se va mai tine cont de rapiditatea cu care a fost depus proiectul, eliminandu-se principiul "primul venit, primul servit". Totul se va desfasura electronic, iar candidatii vor afla raspunsul in aproximativ doua saptamani.

Antreprenoarele care vor primi cei 10.000 de euro de la stat nu vor beneficia apoi de facilitati fiscale ori de alta natura, cofinantarea nerambursabila fiind singura facilitate din cadrul programului. De asemenea, acestea nu vor avea niciun fel de restrictii legate de cifra de afaceri, de profitul obtinut, ori de o eventuala inchidere/vanzare a intreprinderii.