Potrivit reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), increderea in actualul Guvern a crescut si “odata cu ea speranta ca vor fi luate acele masuri necesare pentru continuarea reformelor”.

Evaluarea situatiei economice actuale si perspectivele pentru economia romaneasca, dar si situatia si asteptarile in ceea ce priveste propria afacere din bransa respectiva a inregistrat imbunatatiri fata de anul anterior, Romania situandu-se peste media tarilor din ECE.

Astfel, 30% (15% in 2015) dintre firmele chestionate apreciaza situatia economica actuala ca fiind mai buna decat in 2015, iar pentru 56% situatia este neschimbata. Chiar daca in aprecierea perspectivelor economice pentru anul in curs fata de anul trecut Romania se situeaza peste celelalte tari din ECE, numarul celor care vad perspective mai bune a scazut usor la 49% (56% in 2015).

Numarul celor chestionati, care apreciaza situatia din ECE ca fiind buna se situeaza la 50% (2015: 54%), iar 61% din companii sunt de parere ca situatia lor se va imbunatati in acest an (2015: 75%). Astfel, si aici Romania depaseste media tarilor din ECE, chiar daca valorile au coborat usor sub cele de anul trecut. Aproape jumatate dintre companiile chestionate (44%) vede o imbunatatire a situatiei conjuncturale a bransei lor in 2016 fata de anul trecut, 13% vad o inrautatire.

Conform sondajului, ca in majoritatea tarilor din regiune, companiile din Romania sunt nemultumite de siguranta juridica, de administratia fiscala si in general de administratia publica, dar si infrastructura din Romania este de cativa ani o piedica in calea investitiilor. In ce priveste disponibilitatea fortei de munca multe companii se plang de lipsa personalului calificat.

Chiar daca numeroase companii cu capital german sunt inca nemultumite de anumiti factori economici, 91% din participantii la chestionar ar alege din nou Romania ca amplasament investitional.

Chestionarul a fost realizat in perioada 1 februarie - 1 martie 2016. Au raspuns 105 companii cu participare germana la capital active in Romania, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central in Germania, 7% in Austria, 10% in Romania.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane si, totodata, cea mai mare Camera de Comert bilaterala din Romania. Infiintata in septembrie 2002, AHK Romania numara in prezent peste 530 de firme membre.