Pe Crickett.com, site-ul fabricantului Keystone Sporting Arms, sectiunea "My first Rifle" descrie modele concepute pentru copii. Intre ele este o pusca de calibru .22, primita anul trecut cadou de un baietel din comitatul rural Cumberland, in Kentucky (centru-est). Marti, baiatul s-a jucat cu pusca, incarcata, si si-a ucis sora in varsta de doi ani.

Fabricantul, contactat de AFP, a refuzat sa comenteze, trimitand la avocatul sau, John Renzulli, care nu a putut fi contactat. Dar site-ul, care nu mai putea fi consultat joi dupa-amiaza, publica zeci de fotografii cu copii manuind carabina, intre care un bebelus cu bandana si hainute in culori de camuflaj, tinandu-se de vizorul unei pusti asezate pe genunchii sai.

Compania cu sediul in Pennsylvania sustine ca a vandut 4.000 de carabine la lansare, in 1996, 60.000 in 2008 si are ca scop "sa insufle ideea unei manuiri sigure a armelor tinerilor tragatori si sa ii incurajeze sa stie si sa respecte faptul ca vanatoarea si tirul cer si merita".

Aceasta pusca de 1,1 kilograme si 80 de centimetri lungime trage un singur glont si poate fi blocata. Cu un pret cuprins intre 110 si 140 de dolari, in functie de model, aceasta este vanduta in supermarketurile Walmart.

Site-ul "The Firing Line" este plin de marturii ale parintilor care afirma cat de mult fiica sau fiul lor, in varsta de cinci, patru sau trei ani, "adora" pusca.

Site-ul Outdoorlife.com le-a cerut tinerilor sa compare pustile pentru copii. "Iata evaluarea lor pentru sapte modele care pot fi gasite in orice magazin de profil, la timp pentru Craciun", anunta site-ul.

"Exista o mare varietate de arme concepute pentru tineri", afirma pe ABCNews.com Josh Sugarmann, fondatorul Violence Policy Center (Centrul impotriva violentei). In opinia acestei asociatii care lupta pentru o reglementare mai stricta, proprietarii de arme imbatranesc, iar "industria armelor are nevoie de clienti noi".

Iar pentru a atrage noi adepti, sunt organizate stagii sau competitii pentru tineri de catre asociatii sponsorizate de oamenii de afaceri din acest domeniu. Asociatia americana pentru protectia copiilor tocmai a lansat o petitie in care cere Congresului "sa interzica promovarea armelor pentru copii si vanzarea pustii Crickett".

Site-ul Kid Shootings aminteste ca aproximativ 3.000 de copii sunt ucisi - si 14.000 raniti - in fiecare an de gloante, o cifra echivalenta cu numarul "tuturor soldatilor cazuti in Irak".

In aceasta tara fascinata de arme, accidentele implicand copiii sunt departe de a fi rare. La inceputul lui aprilie, un copil in varsta de patru ani si-a ranit grav un coleg in varsta de sase ani in New Jersey (nord-est), dupa ce i-a tras un glont in cap. Cu doua zile inainte, un copil in varsta de patru ani a ucis o femeie in timpul unei petreceri in familie in Tennessee (sud-est). "Iata costul real al libertatii noastre de a detine arme", adauga Kid Shootings referinduse la al Doilea Amendament, pe care il invoca amatorii de arme de foc.