"Cred ca se vizeaza in jur de 500 de companii intr-un prim an de investitii, si o investitie undeva intre cinci si zece milioane de euro, global. Piata, probabil, la maturitate o sa permita mult mai mult si odata cu atragerea investitorilor din afara tarii care vor considera Romania atractiva. Dar, acesta este un inceput", a explicat Jianu, citat de Agerpres.

Potrivit reglementarii, un investitor privat ofera unei firme tinere un imprumut de minimum 3.000 de euro, pe trei ani, si primeste, in schimb, parti sociale in afacere. Initial, proiectul Guvernului prevedea un prag minim de investitie de 5.000 de euro, insa parlamentarii l-au scazut la 3.000 de euro, dar au introdus, in schimb, un plafon maximal de 200.000 de euro.

Potrivit legii, investitorul 'business angel' este scutit de impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma in care a facut investitia, timp de 5 ani. In plus, cand decide sa vanda partile sociale obtinute in firma, este scutit de impozit pe castigul obtinut (diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare), daca transferul are loc dupa trecerea unui termen de trei ani de la dobandire.

Pentru a beneficia de prevederile legii, investitorul trebuie sa intre in afacere in calitate de persoana fizica si poate primi maximum 49% din SRL-ul in care investeste.

Firma in care se investeste obtine capitalul necesar dezvoltarii afacerii printr-un imprumut fara dobanda. Pe langa bani, atrage in firma si experienta si know-how de la investitor.

La randul sau, firma in care se investeste trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa fie societate cu raspundere limitata (SRL), sa fie intreprindere autonoma, nu se afla in stare de faliment ori lichidare. In plus, trebuie sa fie o microintreprindere sau o firma mica (cu active si cifra de afaceri mai mici de 10 milioane de euro si mai putin de 50 salariati).