Patiseria sotilor Tatosian e un loc altfel. Cald, colorant, plin de viata. Ei iti zambesc si te imbie sa le gusti din bunatatile la care Alina osteneste de dimineata. Zic ei ca aici e mica lor Romaine. Care miroase bine.

Nu vindem biscuiti sau briose”, explica Cosmin Tatosian, „vrem sa spunem o poveste. Adica nu m-ar bucura daca am vinde doar biscuiti si nu m-as apropia de tine ca client”. Multi dintre clienti i-au devenit prieteni. Asa a descoperit ca „exista si o Romanie normala, echilibrata, dar e minimalizata”. Multi dintre clientii lor evadeaza aici dupa manca, fiindca aici lumea zambeste. E lucrul pe care sotii Tatosian l-au dorit atunci cand au pornit acesta afacere. Sa ii faca pe oameni sa zambeasca. Si sa-i apropie.

Cand aveau 19 ani, au plecat la studii in Finlanda. ”L-am intrebat pe primul finlandez unde e scoala”, isi amintesc acum „Si el in amabilitatea lui a inceput sa deseneze pe asfalt. Ne- a facut o harta. Scoala era aproape putea sa zica bai duceti-va asa si asa. Ca sa fie sigur ca ajungem, ne-a facut o harta”.

In Finlanda au studiat afaceri internationale si au invatat sa gandeasca altfel. Sa isi acorde lor mai mult timp, sa nu isi complice existenta cu lucruri neinsemnate, sa fie liberi. Dupa 7 ani, s-au hotarat sa se intoarca acasa, ca sa incerce sa schimbe ceva. „Am spus ca momentele importante trebuie sa le traim aici. Aici am inspirat primul aer, aici am deschis ochii, aici ne-am cladit si nu ne simtim impovarati cu ideea de a fi fii de Romania”.

S-au intors acasa si un an si-au cautat de munca dar n-au gasit nimic. Erau disperati. Romania nu era interesata de afacerile internationale. Cel putin nu pentru a le da lor o sansa. Atunci s-au decis sa isi incerce norocul cu un mic magazin de prajituri.

Primul care le-a spus ca n-o sa mearga a fost cel de la care au inchiriat spatiul. Ei au amenajat toul. Inainte de a pleca din Romania au invatat intr-un liceu de arte iar Finlanda le-a schimbat cu totul perceptia despre viata. Au invatat sa fie liberi. Si acest spirit incearca sa il aduca si in afacerea lor.

Tot in occident au invatat cum sa isi dramuiasca fiecare banut. In afacerea lor profitul se calculeaza la biscuit. Acum au inceput sa livreze intr-un restaurant din oras. Le e greu sa patrunda pe piata: in Capitala, de pilda, nu au avut succes.

Plecarea si intoarcerea lor a schimbat mentalitatea intregii familii. Mama lui Cosmin era bijutier. La 50 de ani mama s-a apucat de studii iar anul aceasta a ajuns invatatoare. Imediat dupa ce au inceput afacerea s-au casatorit. De 1 decembrie 2012. Cu steag, lautari si briose. Iar acum 2 luni a aparut in viata lor si Aino, care inseamna in finlandeza unica. O poarta cu ei peste tot.

Cosmin si Alina sunt fii de Romania. Au invatat in Occident, s-au intors, s-au luptat cu greutati si mentaliti, au razbit. Au avut curaj si idei. Si-au construit locul lor, o mica Romanie, in care ii intampina pe oameni cu zambet si dulcegarii. Un loc in care cei care patrund devin prieteni.