Americanul Alan Trefler, in varsta de 57 de ani, este fondatorul si CEO-ul companiei de software Pegasystems. Firma sa, cu sediul in Massachusetts, este listata la Bursa din New York (Nasdaq) si are o valoare de piata de 1,8 miliarde de dolari. Clienti i-au devenit firme cunoscute din IT, dar si corporatii din telecom ori sectorul bancar.

„Procesele de business se aseamana destul de mult cu sahul”, a povestit Trefler intr-un interviu acordat CNN. „Mai intai trebuie sa privesti in asamblu, sa strangi toate datele, sa recunosti strategiile, sa analizezi, sa dezvolti o tehnica de lucru, apoi sa supraveghezi, pentru progres”, adauga antreprenorul.

De altfel, pasiunea pentru jocul de sah, insuflata din copilarie de tatal lui, l-a ajutat in cariera, spune Trefler. „Tabla de sah era un fel de harta fierbinte, asa arata in ochii mei – simteam presiunea cu fiecare piesa pe care o mutam”, a povestit acesta despre competitiile de sah la care participa in tinerete.

A fost campion de sah al liceului Massachusetts. In 1975, pe cand era student la Colegiul Dartmouth, din New Hampshire, a fost admis la Campionatul Mondial de Sah. La 19 ani, a terminat concursul pe locul 115. De altfel, stia ca avea nevoie de mult mai mult antrenament ca sa castige, adauga acesta in interviu.

Tot in timpul facultatii s-a gandit sa devina scriitor, insa dupa o cearta cu profesorul de limba engleza, s-a razgandit. A ales programarea, mergand catre o facultate de profil. A absolvit informatica si a lucrat o perioada ca inginer de software in diverse banci si firme de asigurari.

In 1983 a pornit insa in aventura antreprenoriala, lansand Pegasystems, o companie IT care se ocupa cu simplificarea proceselor de business din cadrul unei firme. Practic, Pegasystems ofera altor companii posibilitatea sa-si organizeze mai bine activitatile si strategiile, sa le testeze, sa contorizeze procentul de reusita si sa devina mai „prietenoase” cu clientii, sa-si vanda usor produsele. „Oamenii par slavii masinariilor, cand ar trebui sa fie invers”, spune americanul.

Compania ajuta firmele sa devina eficiente prin oferirea unor instrumente prin care sa-si construiasca propriile sisteme – pentru indeplinirea sarcinilor de zi cu zi, gasirea unor candidati potriviti pentru joburile vacante, monitorizarea pachetelor de sanatate etc.

Practic, Alan ofera clientilor un software care, cu ajutorul unei interfete prietenoase, simplifica procesele prin care trece orice companie, clasificandu-le in pasi, fiecare dintre ele fiind reprezentate grafic. Clientii pot construi propria organigrama, propriul sistem de management, noteaza CNN in pagina electronica.

Interesant e faptul ca software-ul dezvoltat de Trefler permite testarea strategiei si modificarea ei, in functie de experienta anterioara. Totodata, softul atentioneaza clientii in cazul in care vor sa foloseasca o metoda care a dat gres in trecut. „Software-ul nostru face, de fapt, o permanenta reevaluare”, noteaza Alan Trefler.

In primele noua luni din 2013, Pegasystems a raportat vanzari totale de 356 milioane de dolari si venituri nete de 22,5 milioane.