Noua metoda foloseste peritoneul ca membrana de dializa si face practic inutil aparatul. Dializa este facuta chiar de organism. 

La pacientii cu insuficienta renala medicii implanteaza doua dispozitive, unul pe vena porta si unul ca o valva, pe vezica urinara. Odata vena porta strangulata se creeaza o hipertensiune in vasele capilare ale intestinului, fortandu-le sa elimine toxinele din organism care sunt filtrate mai apoi prin peritoneu si eliminate prin vezica urinara.

"E ca atunci cind storci branza in apa", explica profesorul doctor Ioan Ciocalteu, inventatorul revolutionarei metode.

Astfel bolnavul nu mai e conectat la aparatul de dializa - adica la rinichiul artificial care asigura eliminarea toxinelor din sange.

Inventia, premiata acum un an cu aur la Geneva, e deja brevetata si va intra in studii experimentale. Sute de bolnavi se afla deja pe listele de asteptare. Testele clinice ar putea incepe peste citeva luni.

"M-am si inscris. Am auzit ca este mai usor ca sa scap de drumuri la hemodializa", marturiseste Geza Cadar, pacienta.

"Sunt bolnavi care suna din toata tara... Sute avem", spune si Daniela Megan, asistenta-sef a sectiei de Nefrologie a Spitalului Sfantul Ioan.

Inventia ar putea da peste cap o afacere care numai in Romania insumeaza 100 de milioane de euro.

"Daca in lume acum dializa costa peste 500 de miliarde de euro, metoda inseamna 10% din costuri. Sunt convins ca vor fi si ca sunt deja derajati", precizeaza prof. dr. Ioan Ciocalteu.

Inventatorii vor depune in saptamana viitoare documentele pentru obtinerea brevetului international.