Petru a lucrat in constructii in Germania, dar a deschis ochii la ce se intampla in jurul lui si cand s-a intors acasa si-a investit toti banii in agricultura. Mai precis in catina. Avea cateva hectare de teren mostenite de la bunici in satul Tibru, din judetul Alba si cu 3.000 de euro a cumparat arbustii.

"- Am dat de catina intamplator si am vazut ca se vinde bine in Germania cu 2, 5 euro kg aproximativ si asa a plecat ideea. 
-  Se intretine greu?
-  La inceput da ca e pretentioasa la seceta si va trebui udata tot mai mereu pana se prinde. In rest nu e pretentioasa."

 
Peste 3.500 de plante ii vor aduce lui Petru o productie de aproape 20 de tone de catina in urmatorii ani. Vanduta in strainatate cu 2 euro pe kilogram, ii va aduce 40.000 de euro. Dar acesta este doar un calcul fericit. Petru Vlad isi pastreaza realismul.

"Daca toate merg bine si nu o sa apara seceta pe viitor speram. Cam 20.000 de euro profit pentru inceput",
spune tanarul.

La fel ca Petru a procedat si un preot, tot din judetul Alba. S-a hotarat sa abandoneze toate culturile traditionale, dar nu s-a lasat doar la mila domnului. A infintat impreuna cu cativa prieteni o cooperativa agricola pentru cultivarea catinii, pe care o si prelucreaza. "Cu mai multi prieteni am gandit, cunoscand si practica occidentala, ca sa poti intra pe piata trebuie sa vii cu ceva nou", spune Tudor Man, investitor.
 
In cinci ani si-a calculat investitia de 7.000 de euro recuperata, plus profit de sase ori mai mare. Toti acesti agriculotori care s-au apucat sa cultive catina stiu ca trebuie sa incerce sa vanda in strainatate. In Germania aceasta planta este cautata pentru ca nemtii stiu sa-i aprecieze calitatile curative.

"Au piata de desfacere asigurata si o livreaza in Germania in general", spune Nicolae Budrala, directorul Directiei Agricole Alba. Mai mult, investitorii pot accesa si fonduri europene pentru aceast tip de cultura.