Initiativa apartine unei mici, dar indraznete edituri din Buenos Aires. Scopul sa ii determine pe argentinieni sa nu amane la nesfarsit terminarea cartilor pe care si le-au cumparat.

"Cand mergi la librarie, primesti cartea ambalata in vid, mai apoi cineva o scoate din pachet. Din acest moment, timpul de lectura incepe sa se scurga", a povestit Lulo Calio, director de creatie.

Este vorba despre o cerneala speciala cu reteta secreta, care incepe sa dispara treptat, la doua luni dupa ce ia contact cu monoxidul de carbon din aer.

Cerneala este deocamdata folosita pentru tiparirea unei serii de romane semnate de autori latino-americani aflati la inceput de cariera, numita "Cartea care nu poate astepta". Primul volum s-a vandut neasteptat de bine. Toate cartile au disparut de pe rafturi la cateva ore de la lansare.

Autorii argentinieni nu au parut deranjati de faptul ca opera lor are viata scurta.

"Provocarea este sa avem un numar cat mai mare de cititori. Trebuie sa avem grija ca acest obicei (n.r. lectura) sa nu dispara. Iar o solutie este sa le dam oamenilor un termen limita", a spus scriitorul Oliverio Coelho.