"Vom sustine in continuare in Parlament trei aspecte care, desi au fost discutate in procesul de consultare (al Codului Fiscal si al celui de Procedura Fiscala - n.r.), nu au fost cuprinse in draftul care a plecat spre Parlament. Vom sustine in comisiile de specialitate cosolidarea fiscala pentru impozitul pe profit a grupurilor de firme, la nivel de hoding romanesc, reducerea plafoanelor pentru CAS de la cinci la trei salarii medii brute pe economie, pentru cresterea conformarii voluntare, si revizuirea unor prevederi din Codul de Procedura Fiscala", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Angela Rosca, membru al Romanian Business Leaders, specialist in fiscalitate.

Oamenii de afaceri sunt nemultumiti de introducerea obligatiei de informare zilnica a Fiscului de catre banci, auditori, contabili, notari, avocati sau agenti imobiliari despre tranzactiile de peste 5.000 de euro de care au cunostinta, motivand ca masura va presupune costuri foarte mari pentru contribuabilii care trebuie sa raporteze aceste date.

Potrivit lui, Eugen Voicu, presedintele Certinvest, Codul Fiscal trebuie aplicat in spiritul lui, pentru ca altfel distruge mediul de afaceri.

"Trebuie sa avem institutii corecte si transparente, care sa aplice Codul in spiritul, nu in litera lui, altfel distruge mediul de afaceri. Sa fim atenti la spiritul legilor, sa incercam sa dezvoltam pietele, pentru ca altfel nu vom ajunge sa crestem asa cum ne dorim", a spus Voicu.

Pe de alta parte, alti reprezentanti ai mediului de afaceri spun ca noul Cod Fiscal a fost adoptat cam rapid si fara a se realiza un studiu de impact, dar si ca nu prevede facilitati fiscale pentru a stimula investitiile.