Circuitele, microcipurile si alte componente sunt placate cu aur sau argint, iar tehnologia care le separa de restul pieselor va ajunge si in Romania. Exportul de componente electronice din deseurile electrocasnice a inflorit in ultimii ani. Sunt din ce in ce mai multi intermediari care prelucreaza deseurile si le trimit la fabricile din strainatate, unde exista tehnologia necesara pentru a separa metalele.

Exista si la noi tehnologia si s-ar putea sa fie pusa in aplicatie la sfarsitul acestui an. Dintr-o tona de astfel de deseuri dupa un proces foarte complicat de reciclare ar putea fi obtinute cateva grame de aur.

Mai intai electronicele trebuie dezasamblate, apoi bucatile "valoroase" sunt puse deoparte. Telefoanele, laptopurile, calculatoarele, toate contin intr-o anumita masura metale pretioase. Aur sau argint. De exemplu, la o tona de placi de baza reusesti sa gasesti cam 30 de grame de aur. Toata treaba este sa stii cum sa separi aurul de restul lucrurilor.

Dupa ce sunt scoase din electronice, componentele reciclabile trebuie maruntite. Placile de baza intra intr-un fel de masina de tocat care le macina in fulgi de cate 10 milimetri.

Bucatelele sunt trecute printr-un alt tocator pentru a obtine o pulbere si mai fina. Aceasta este udata si turnata intr-o masa speciala, unde metalul din microcipuri, placi de baza sau telefoane se separa de bucatile de plastic. Se obtine astfel un amestec polimetalic.

Pulberea este sortata din nou. De data aceasta, in laborator prin separare electrica si magnetica. Cea rezultata, care contine tot felul de metale, este apoi introdusa intr-un reactor. Iar amestecul este supus mai multor tratamente chimice cu ajutorul unor reactivi. 12 ore mai tarziu toate metalele sunt separate. Iar dintr-o tona de pulbere metalica se obtin pana la 100 de grame de aur.

"Continutul de aur in pulberea obtinuta ajunge la 999,6 la mie - 24 de karate", a precizat profesorul Tomus Nicolae, director tehnic al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive (INCDMRR).

Nu va faceti insa iluzii. Echipamentele din laborator nu sunt suficient de mari si eficiente pentru a produce profit. Oamenii de stiinta de la Institutul National pentru Metale si Resurse Radioactive vor insa sa arate tuturor ca daca tehnologia si expertiza lor este folosita la scara industriala, reciclarea poate fi dusa la alt nivel, de unde se pot face bani buni.

"Pe langa valorificarea metalelor comune - cupru, zinc, plumb, staniu - pot fi valorificate si metale pretioase de tip aur si argint", a explicat Nicolae.

Pe langa multe alte metale care pot fi valorificate, dintr-o tona de telefoane mobile pot fi scoase 55 de grame de aur. Din aceeasi cantitate de placi de baza pot fi extrase 30 de grame de aur si 400 de argint. Iar cine are rabdare sa stranga o tona de microcipuri poate sa obtina pana la 2 kilograme si jumatate de aur.

Deja o companie romaneasca intentioneaza sa aduca in aceasta toamna echipamentele necesare cu care firmele de colectare sa separe metalele pretioase din electronice. In strainatate exista adevarate fabrici care se ocupa cu astfel de afaceri.