Pe dealurile molcome ale Rotbavului, la o aruncatura de bat de Brasov, trei ciobanei rescriu Miorita, in varianta optimista.

Sunt fratii Catean: Ionut - 23 de ani. Silviu - 29 si George - 26 de ani. Impreuna, ei au pus pe picioare o ferma de animale, convinsi ca viitorul sta in agricultura. Dar ca bussinesul sa mearga ca pe roate, si-au trasat "task-uri" - adica ce are de facut fiecare, de la bun inceput.

Mezinul Ionut isi vede de-ale lui. Scoate flacari pe gura si dreseaza cai. George a terminat ASE-ul si este afaceristul familiei. Iar ziua lui Silviu incepe cu noaptea in cap. De 4 ani, Silviu e medic veterniar. Asta nu-l incurca sa isi suflece manecile si sa raneasca la coada animalelor.

Nu s-a crapat de ziua si satul inca doarme. Aici, in ferma insa, munca nu se termina niciodata. Silviu tine toata ferma. Si in plus, mai doftoreste si animalele altor fermieri. Se ocupa de animale de cand avea doar cativa ani. Cand se lumineaza de ziua incepe sa livreze personal branza clientilor fideli.

Business plan modern, in loc de nevasta si copii

Acasa, si restul familiei s-a trezit, si, in timp ce laptele se incheaga, incepe sedinta de dimineata. Toata afacerea a inceput acum cativa ani cu 30 de oi si o vaca, pe care mama le-a primit mostenire. Acum au peste 1.000 de oi si o cifra de afaceri de aproape 600 de mii de euro, iar in 2014 vor sa atinga milionul.

In casa noua, la loc de cinste, stau atarnate pozele cu strabunii. Vin dintr-o familie de ciobani, din zona Branului, veche de peste 300 ani. De cum au terminat studiile, prin facultati, s-au intors in sat sa faca din oierit un bussines.

Pasiune, dincolo de costuri

Cu budanele cu lapte in porbagaj, George si Silviu pornesc spre Brasov unde au un magazin in care vand ce produc in ferma. Aproape 30 de oameni din sat si-au gasit de munca in afacerea lor.

In magazin e coada. George si doamna Elena vand in timp ce tatal pregateste fleicile de carne in spate. Magazinul a fost deschis de parinti, acum cativa ani, si e preluat acum de feciori.

In ferma, Ionut e in lumea lui. Nu e prea vorbaret, dar face lucruri care-i lasa fara cuvinte si pe ceilalti. Ar vrea, ca intr-o buna zi sa ajunga cascador cu acte in regula. Primul cal l-a cumparat pe cand avea doar 10 ani.

Acum are 10 cai. Cel mai scump este Petre. Sare de 20 de mii de euro. A inceput Facultatea de Educatie Fizica, dar a abandonat-o pentru lumea filmului. Se va reintoarce la studii anul viitor.

Anul trecut a jucat in filmul lui Kevin Costner. Cu banii scosi din filmari si cascadorii isi intretine si extinde herghelia. Dupa lungi incercari, familia Catean a patruns cu marfa in cel mai mare hipermarket din Brasov.

Transhumanta din Brasov nu are granite

Pe seara, impreuna cu Ionut, am ajuns la stana de la poalele muntelui. E sambata seara si neamul Catean e convocat la stana. La foc, bolboroseste o tocana, iar un unchi incearca la acordeon o melodie din bransa. De ce acest deal? In urma cu cateva luni fratii Catean au facut cunoscut oieritul in Europa. Au refacut transhumanta, pe care o practicau strabunii lor.

Ideea a pornit de la un polonez, iar toata experienta va fi prinsa, in curand, intr-un documentar. Si asa, mergand cu oile, au descoperit ca Romania nu se opreste la granita.

Intinsi pe cojoace, cu laptopul in brate, povestesc peripetiile prin care au trecut. Dupa terminarea facultatii ar fi putut sa ramana la oras, sa fie corporatisti sau sa plece afara. Au ales sa se intoara in sat - la oi, sa mearga pe drumul batotarit de stramosii lor si sa duca traditia oieritului mai departe. Upgradata la secolul 21.

Mamaliga-i gata, iar mirosul din tuciul cu tocana s-a intins pe tot dealul. Ciobanii din Rotbav petrec. Adunati in jurul focului, fredoneaza cantari din partea locului. Fratii Catean sunt multumiti. Sunt tineri, muncesc cat e ziua de lunga, iar succesul a venit. Convinsi ca in viata trebuie in primul rand sa vrei si sa incerci pentru a razbi, viseaza acum la ziua in care produselor lor vor deveni un brand romanesc puternic, cunoscut in toata lumea. Iar daca raman pe acest drum, acea zi nu este departe.