Noul “land” va face parte din Walt Disney World din Florida, iar constructia sa este estimata la aproximativ 400 de milioane de dolari, sustin surse apropiate situatiei, citate de FT.

Grupul Lightstorm Entertainment al lui James Cameron va proiecta macheta ingeniosului parc impreuna cu inginerii care au lucrat la designul Disney, noteaza si Wall Street Journal.

Cameron s-a apucat deja de cele doua continuari Avatar, pelicule ce vor fi filmate si ecranizate de Fox Filmed Entertainment, parte din gigantul News Corporation al lui Rupert Murdoch. Prima parte este anuntata pentru 2014, urmand ca cea de-a doua sa fie lansata in 2015.

Proiectul lui Cameron va fi insa structurat diferit de parcul tematic inspirat din Jurassic Park, film regizat de Steven Spielberg in colaborare cu Universal Studios, sustin jurnalistii de la Financial Times.

Daca Spielberg are dreptul la un anumit procent din incasarile anuale ale parcului proiectat dupa pelicula cu dinozauri, Cameron nu va percepe o taxa din vanzarea biletelor. Pe de alta parte, Tom Staggs, presedintele parcurilor Walt Disney sustine ca James Cameron va primi un comision din acordarea licentelor de functionare. Regizorul celui mai de succes film al anului 2009 va beneficia si de drepturi de autor, dar si de un procent din incasarile din magazinele din interiorul parcului.

Colaborarea dintre Cameron si Disney reprezinta o oportunitate financiara extrem de profitabila din sectorul filmelor franciza, noteaza WSJ. Mai mult, proiectul poate fi extins si catre jucarii, jocuri si alte obiecte ce pot parea atractive in cadrul parcurilor de distractii.

Avatar a spulberat toate recordurile de box-office la nivel global, generand incasari de peste doua miliarde de dolari cu productia sa 3D.

“Avatar este unul dintre cele mai memorabile filme din timpurile noastre”, spune Bob Iger, presedintele executiv al Disney.

“James Cameron a fost capabil sa-si imagineze o lume care poate fi asemanata cu lumea reala. Walt Disney a fost obsedat sa transforme lucrurile fantastice din Avatar in experiente inedite pe care vizitatorii sa le traiasca in parcurile noastre”, a adaugat Iger.

James Cameron intentioneaza sa creeze o replica a Pandorei, planeta imaginara din Avatar. Vizitatorii vor alerga prin padurile tropicale si vor putea trai, deopotriva, “experiente oceanice”.

Asemenea altor atractii ale parcurilor Disney, precum Toy Story, Indiana Jones sau Star Wars, atractiile Avatar vor mentine interesul viu publicului pentru urmatoarele pelicule, crede Jim Gianopulous, presedintele Fox.

In cadrul proiectului tematic Avatar, Cameron si partenerul sau de afaceri, Jon Landau, producatorul celebrei pelicule 3D, vor juca si roluri de consultanti creativi, scrie cotidianul american de business.

Potrivit oficialilor Disney, constructia parcului Avatar va incepe in 2013 si ar putea fi gata in 2016, transmite Wall Street Journal. In locurile de poveste ale Walt Disney se construiesc si alte mega-proiecte, precum “landul” Cars (bazat pe seria filmelor Pixar), estimat la un miliard de dolari. Cars Land va fi realizat in parcul de aventuri din California si este planificat pentru inaugurare in 2012.

Citeste si:

Aderarea Romaniei la Schengen a fost amanata

Gara de Nord se schimba la fata. Belgia pune umarul la modernizare