Povestea il are ca personaj principal pe Zdenek Bakala, CEO al corporatiei New World Resources (NWR), care conduce afaceri cu carbuni in Europa Centrala, fiind primul jucator de pe piata cu capital privat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Wall Street Journal.

Totul se intampla in 1980, in preajma Zilei Recunostintei (24 noiembrie). Bakala avea 19 ani si 50 de dolari ascunsi in sandvisul din rucsacul sau mic. Incerca sa fuga din Cehoslovacia comunista. A ajuns pana la Lacul Tahoe, unde a inceput sa spele vase la Cazinoul Harrah. Si-a pastrat slujba pentru un timp, dupa care a plecat spre Bay Area.

A ajuns in "tara tuturor posibilitatilor" si a incercat sa-si faca un viitor. A inteles ca fara studii i-ar fi fost mult mai greu, asa ca a incercat la facultate. A fost acceptat la Universitatea Berkeley (California, SUA), de unde a iesit licentiat in economie. A obtinut apoi o bursa MBA (Master in Business Administration) la Dartmouth College (New Hampshire, SUA).

In 1989 s-a angajat la Drexel Burnham Lambert, o banca de investitii. Ulterior a fost recrutat de Credit Suisse Firt Boston, iar in 1991 a deschis primul birou al companiei Credit Suisse in Praga, Cehia.

Conduce o corporatie cu capitalizare de 2,5 miliarde de dolari

Astazi, Bakala conduce o corporatie cu capitalizare de piata de 2,5 miliarde de dolari si opt puncte de productie in Europa Centrala. Anul trecut a achizitionat manufactura desertului preferat al Imparatului Napoleon, o vinarie din Africa de Sud. La ora actuala, investeste intr-o fabrica de bere din Geneva (Elvetia) si planuieste sa deschida si o scoala de business in Praga.

Compania miniera New World Resources PLC (al carei director general este) e detinuta de firma de investitii BXR Group. NWR investeste peste 500 de milioane de euro in Debiensko, o mina de carbuni situata in sudul Poloniei, la 40 de kilometri de granita cu Cehia.

„Este un angajament important” sa dezvolti o companie miniera sub o umbrela de branduri, a afirmat Bakala pentru WSJ. Intregul proces minier, instalarea masinariilor, precum si stabilirea monosinelor kilometrice vor dura aproximativ cinci ani. Miliardarul nu are insa indoieli cu privire la profitabilitatea businessului: „Exista cerere pentru carbuni, atat energia cat si industria otelului sunt in plina expansiune in Europa Centrala.”

New World Resources intentioneaza sa-si extinda activitatea din Republica Ceha si pe alte piete din regiune, noteaza si Business Insider.