Christopher Egleton este unul dintre intreprinzatorii care a incercat sa schimbe lucrurile pe plaiurile Greciei. Investitorii locali i-au pus tot felul de piedici, sustine el intr-un interviu acordat marketwatch.com

Hotelierii competitivi i-au pus tot felul de obstacole, iar guvernantii l-au incetinit mereu cu „ajutorul” birocratiei. 12 ani mai tarziu, in ciuda eforturilor si "suportului" politic important, proiectul sau se afla inca in stadiu de planificare, spune Egleton.

„Creta este frumoasa, dar nu incercati sa va deschideti nicio afacere acolo”

Intreprinzatorii din Creta, acolo unde Egleton incearca sa puna bazele unei afaceri, l-au „legat de maini”. Insa de fiecare data, britanicul a reusit sa scape.

„Am avut o multime de <<cereri neconventionale>>. Imi cereau mita. Insa chiar daca esti de acord cu asta, morala sau nu, nu reusesti sa-ti deschizi afacerea. Daca esti britanic sau american si vrei sa-ti deschizi o companie la ei, nu poti s-o faci”, adauga omul de afaceri.

Egleton este presedintele companiei Minoan, firma listata la Bursa de la Londra. Intreprinzatorul a vrut sa deschida un complex turistic pe un teren viran situat in estul Cretei. Proiectul Minoan a fost dezvoltat la inceput de un staret al unei manastiri locale, care dorea sa creasca Creta din punct de vedere economic si sa creeze locuri de munca pe insula. Planurile initiale vizau cinci hoteluri, un parc acvatic de distractii si cateva apartamente. Ar fi generat 2.300 de locuri de munca si alte 11.000 de joburi sezoniere. Toata chestiunea ar fi dus la afaceri anuale de cel putin 100 milioane de dolari intr-o zona nu atat de exploatata din punct de vedere financiar a Greciei.

Ce s-a intamplat cu planurile britanicului? Dupa opt ani, proiectul a obtinut avizul de incepere. Adversarii au facut insa apel imediat. Inca putina birocratie. Anul trecut, instantele elene au oprit definitiv derularea proiectului.

Astazi, grecii incearca din rasputeri sa-si achite datoriile nationale. Se imprumuta sa-si plateasca „facturi” pentru niste lucruri pe care practic nu le detin. Iar povestea lui Egleton demonstreaza de ce elenii nu detin lucrurile de care au nevoie. Aceasta este totodata cel mai potrivit simbol pentru a defini acest fiasco – faptul ca bursa de la Londra isi asuma in prezent ca Minoan nu are nicio sansa de dezvoltare. La pretul actual al actiunilor firmei (11 centi americani), Minoan este evaluata la 11 milioane de euro. Nu are nicio datorie. Potrivit analistilor, estimarea este mai mult decat reprezentativa pentru ca al doilea business creat de Minoan, o operatiune de turism din UK.

Minoan dezvolta in acest moment un proiect mai mic ca dimensiune pe acelasi teren din Creta. Egleton inca spera ca sub noul guvern elen, legile grecesti s-ar putea schimba.

Intrebat daca ar putea da timpul inapoi si alege inca o data sa investeasca sau nu intr-un business in Grecia, Egleton a raspuns: „Cu siguranta, nu. De ce as mai face-o?”

Partea buna (da, exista si o parte buna in toata povestea) este legata de faptul ca acei locuitori din Creta, someri astazi, si-ar putea gasi un job in complexul Cavo Sideri – daca acesta din urma ar deveni realitate candva.

Citeste si:

Televiziunea analogica se simte amenintata de puterea internetului. Spre ce se orienteaza consumatorii de media

Arhitectura eco pentru cladiri triste. Cum inverzesc companiile acoperisurile din Romania