In 2008, Julie Deane si sotul sau, Kevin, aflau ca fiica lor (astazi in varsta de 13 ani) fusese agresata la scoala de un grup de batause. “Emily avea opt ani cand mi-am dat seama ca o banda de fete o atacau zi de zi. I-am spus atunci ca nu se va mai intoarce la scoala respectiva anul urmator si ca lucrurile se vor schimba. Ii promisesem ceva copilului meu si nu il puteam dezamagi”, isi aminteste femeia. “Acela a fost semnalul ca era momentul sa-mi incep propria afacere”, adauga antreprenoarea.

Julie Deane (45 de ani) a povestit intr-un interviu pentru cotidianul britanic cum s-a asezat la masa din bucatarie si a facut o lista cu 10 idei care i-ar fi putut aduce bani. La jumatatea listei, a scris despre vanzarea gentilor de piele traditionale. O idee de business care, dupa numai patru ani, avea sa ii aduca venituri anuale de 12 milioane de lire sterline.
 
Ideea afacerii s-a nascut din intamplare. Fiica sa, Emily, dar si baiatul lor cu doi ani mai mic, citeau in acea perioada cartile din seria Harry Potter. Fascinati de povestea lui J.K. Rowling, cei doi i-au cerut mamei serviete de piele asemanatoare celor purtate de personajele lor favorite. Britanica a contactat astfel un furnizor pentru materiale si a inceput sa confectioneze, pentru inceput, opt asemenea genti. Desi businessul a debutat timid, initial reusind sa vanda doar o geanta pe saptamana, britanica a insistat mai mult pe promovare, incepand sa-si faca publicitate prin cabinete medicale ori la serbari scolare.


“Am ales gentile de tip servieta pentru ca o adoram pe a mea in copilarie. A rezistat pana la terminarea scolii, in timp ce ghiozdanele copiilor mei se rupeau dupa doar cateva luni”, explica Deane.

“Fiica mea este fericita astazi la noua ei scoala. M-am simtit foarte mandra cand am reusit sa-i cumpar uniforma la doar cateva saptamani de la debutul firmei. A fost un moment emotionant”, povesteste antreprenoarea.

Compania Cambridge Satchel, pe care britanica a infiintat-o cu un buget de doar 600 lire sterline, numara astazi drept cliente fidele numeroase persoane publice, precum cantareata Sophie Ellis-Bextor sau modelul Alexa Chung. Totodata, Bloomingdale a declarat creatia lui Deane drept “geanta Marii Britanii”.

Dar succesul englezoaicei nu s-a oprit aici. Creatoarea fost inclusa saptamana trecuta in topul Draper al celor mai influente persoane din moda britanica, alaturi de nume celebre ca Stella McCartney sau Ducesa de Cambridge.

“Este absolut uimitor. In momente ca astea ma gandesc cat de departe am ajuns si cat de mult mi-am depasit asteptarile”, le-a marturisit Julie Deane jurnalistilor Daily Mail.

Cambridge Satchel roduce astazi 900 de genti pe zi si abia face fata comenzilor. Compania numara in prezent 84 de angajati si detine propria fabrica in Leicestershire.