Jamal Edwards este proprietarul SBTV, o companie care produce videoclipuri si filmulete, in special in industria muzicala. Tanarul colaboreaza cu artisti rap si pop, pe care ii promoveaza pe YouTube.

Afacerea lui produce milioane de lire sterline prin intermediul reclamelor de pe YouTube. O parte din venituri se datoreaza acelor reclame care atrag vizualizari catre videoclipurile sale.  

Aventura lui Jamal a inceput cu o camera video gasita sub pomul de Craciun. Avea 15 ani si niciun fel de experienta in productia video. Pasionat fiind de muzica si cu o multime de prieteni in domeniu, a inceput sa-i filmeze in timp ce cantau. Ulterior, a ajuns sa le produca si videoclipurile. Nu a simtit oportunitatea de business de la inceput, o trata mai mult ca pe o pasiune. Urca pe YouTube ceea ce filma, pentru a le arata si amicilor sai. Asa a ajuns sa atraga tot mai multe vizualizari si sa-si dea seama ca putea transforma hobby-ul in job.

“Cu cat ma implic mai bun si cu cat depun mai mult efort in ceea ce fac, cu atat atrag mai multe vizualizari, iar in final, mai multi bani din publicitate”, a declarat tanarul pentru jurnalistii BBC. De altfel, fostul consilier in imobiliare crede ca atuurile lui sunt increderea in sine si faptul ca ii place mult ceea ce face. “Sa incerci orice, fara sa-ti fie teama ca dai gres”, este sfatul sau. “Dai gres daca nu incerci. Daca gasesti o nisa care merge si esti bun in ceea ce faci, joaca tare, incearca sa fii cel mai bun”, adauga el.

Jamal a dat scoala pe un job intr-o companie care vindea haine. In paralel, se ocupa de productia de videoclipuri. Si-a castigat reputatia prin calitatea filmarilor, dar si prin notorietatea artistilor rap cu care a colaborat, de-a lungul timpului, scrie BBC. Nume cunoscute sau mai putin cunoscute din industria muzicala din UK, artisti care performau in baruri de noapte sau hoteluri, toti i-au imbogatit portofoliul micului mogul media. A ajuns chiar sa produca clipuri de prezentare pentru o cunoscuta locala de radio.

Interesant e ca, in drumul spre succes, recunoaste ca a mai dat si gres. “Am dat-o in bara de cateva ori de-a lungul timpului, pentru ca nu faceam decat sa muncesc si atat. Am invatat sa fiu mai organizat, sa stiu cum sa-mi planific activitatile astfel incat totul sa decurga bine.”

YouTube l-a refuzat de 3 ori, pana sa devina parteneri

La inceput, fara prea multa promovare in online, videoclipurile lui de pe YouTube au inceput sa atraga sute de mii de vizualizari doar pe baza de recomandari. Din gura in gura, cum s-ar spune. Cei care ii vizionau clipurile aveau intre 13 si 30 de ani. Asa a ajuns Jamal sa fie contactat de reprezentanti ai YouTube si sa incheie un contract pe baza de incasari din publicitate. Dar nu de la prima intalnire. De fapt, tanarul a fost refuzat de cei de la YouTube de trei ori, pana ca el sa-I convinga ca poate deveni o sursa de profit pentru companie. Proba de foc propusa de americani a fost ca Jamal sa demonstreze ca videoclipurile pe care le urca erau productie proprie 100%, nu furate din alte parti.

“Primul cec semnat de ei n-a fost mare. Era de cateva sute de lire. Dar eram mandru de mine. I-am zis mamei imediat: Uite, am primit niste bani de la YouTube”, povesteste antreprenorul. Dar parintii nu au crezut in potentialul unei relatii parteneriale pe termen lung, sustinand ca veniturile incasate nu aveau sa fie substantiale. Cu timpul, i-a contrazis si le-a aratat ca se inselau.

Cum a construit un "imperiu" media

Curand dupa aceea, Jamal a renuntat sa mai vanda haine si si-a deschis propria firma. Astazi are 12 angajati si creeaza clipuri pentru artisti din toate genurile muzicale. Recent, si-a lansat si un site de stiri si tutoriale din pentru productia video.

Azi, tanarul este vazut des la evenimente importante din moda, muzica etc. Ba chiar si-a facut prieteni in cercuri selecte, ca miliardarul Richard Branson, fondatorul companiei aeriene Virgin Atlantics. Branson a fost atat de impresionat de el, incat i-a premiat start-up-ul cu un cec din partea Virgin Media. De atunci, au ramas prieteni.

Mai mult, a devenit si ambasador al uneia dintre fundatiile Printului Charles al Marii Britanii, care sprijina tinerii talentati, aflati la inceput de cariera si ii ajuta sa-si infiinteze propriile firme.

Cea mai mare ambitie a momentului e piata din Statele Unite, pe care vrea s-o cucereasca, in special extinzandu-si serviciile si catre zona de comedie, sport sau chiar moda.

Succesul fabulos il oboseste, uneori, dar ii da si putere sa se dezvolte. „Uneori am atacuri de anxietate, pentru ca am foarte multe lucruri de facut. Dar asta e unul dintre cele mai importante lucruri pe care un antreprenor trebuie sa le stie – ca nu le poti face pe toate in acelasi timp”, puncteaza acesta.

De altfel, spune ca milioanele de lire sterline nu l-au schimbat. „Provin dintr-o familie modesta, am lucrat ca agent imobiliar. Bineinteles ca e placut sa n-ai grija zilei de maine, sa duci o viata buna si sa-ti poti cumpara lucruri, sa poti face cadouri apropiatilor, dar nu banii sunt cei care ma motiveaza. Banii nu m-au schimbat, sunt aceeasi persoana ca acum opt ani. Si chiar daca as lua-o razna, prietenii si familia ar avea grija sa ma readuca cu picioarele pe pamant”, concluzioneaza Jamal Edwards.