Andrew Shapiro, adjunctul secretarului de Stat pe probleme politice si militare, a evocat intentia de a realiza contracte suplimentare cu India, care preconizeaza cumpararea a 22 de elicoptere Apache, la o valoare de 1,4 miliarde de dolari.

"Astazi, pot confirma ca este vorba de un an record pentru vanzarile militare in strainatate", a declarat Shapiro. "Am depasit 50 de miliarde de dolari in 2012", an financiar care se va incheia la 30 septembrie, a mentionat acesta, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Aceasta cifra indica o crestere cu 70% a vanzarilor statului catre alte state in raport cu 2011, care a fost deja un an record, contrachtee totalizand 30 de miliarde de dolari.

Contractul de 29,4 miliarde de dolari incheiat cu Arabia Saudita, pentru vanzarea a 84 de avioane de vanatoare Boeing F-15SA si modernizarea flotei existente de 70 de F-15s cu versiuni mai puternice, a fost "evident foarte semnificativ", conform oficialului.

Cifrele includ si vanzarea unor avioane F-35 "Joint Strike Fighter" catre Japonia, contract estimat la aproximativ 10 miliarde de dolari, potrivit lui Shapiro.

Fara a face previziuni pentru vanzarile din 2013, el a declarat ca Statele Unite incearca sa isi consolideze pozitia pe pietele cruciale, in special India.