"Antreprenorii tineri romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de euro considera ca finantarea se obtine dificil in Romania. Totusi, pentru ei factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business, conform studiului EY Romania - Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare", arata compania, intr-un comunicat remis Incont.ro.

Studiul analizeaza perceptiile a 107 antreprenori romani, care au raspuns chestionarului EY in perioada 22 august - 18 septembrie, 59% dintre ei avand sub 40 de ani, iar 74% detinand companii cu venituri sub un milion de euro.

Circa 75% dintre antreprenori considera ca autoritatile nu faciliteaza accesul la finantare al companiilor si doar 8% mentioneaza un sprijin oferit de guvern in acest sens.

"Printre ariile pe care guvernul ar trebui sa se concentreze pentru a imbunatati accesul la finantare, antreprenorii au
subliniat facilitatile fiscale pentru investitiile in companiile mici (34 raspunsuri), promovarea unei legislatii eficiente si echitabile a muncii (27), sisteme de reglementare simplificate si mai eficiente ale afacerilor (25) si oferirea de fonduri pentru scheme de finantare (20). In marea lor majoritate, antreprenorii tineri romani se orienteaza spre creditul bancar, dar iau in considerare si alte surse de finantare ca fondurile europene si joint ventures cu parteneri de afaceri. Cei mai multi antreprenori au nevoie de finantare pentru investitii (49%), pentru capitalul circulant (20%) si pentru proiectele noi de tip start-up (20%)", arata EY.

In ultimul an, 41% dintre antreprenorii care au participat la sondaj au obtinut finantare, iar aproape unul din trei a obtinut finantare in ultimele sase luni. Sumele primite au fost, insa, de cele mai multe ori mici, 44% dintre respondenti afirmand ca au avut o finantare de sub 25.000 de euro.