Desi are doar 13 ani, Felix Finkbeiner este considerat un super erou. Alti baieti de varsta lui sunt interesati de fete, muzica si computere. Insa lui Felix nu-i place sa se creada Justin Bieber, nici sa se imbrace dupa ultimele tendinte.

“Chiar imi place de Felix”, spune incantata Emilia Georgiev, in varsta de 11 ani, in timp ce le arata jurnalistilor autograful primit de la el.

Felix nu este copilul vreunui actor cunoscut la nivel international, nu este star pop, nici sportiv olimpic. Cu toate astea, tinerii de varsta lui isi doresc sa le dea autografe pe cartile scrise chiar de el.

Felix Finkbeiner, originar dintr-o localitate de langa Munchen, este un superstar. Conduce o retea globala de activisti in domeniul ecologic, al carei scop este acela de a atenua schimbarile climatice prin reimpadurirea planetei.

Dincolo de aparente, Felix este un adevarat erou al zilelor noastre. "Nu este de mirare ca atrage toate fetele din jurul lui", glumesc jurnalistii britanici.

Organizatia sa, „Plant for the Planet” („Impadureste planeta”), si-a atins recent obiectivul: a plantat un milion de copaci pe teritoriul Germaniei. Acum, micul ecologist incearca sa raspandeasca mesajul in intreaga lume. Felix se ocupa de filiale din 131 de tari. Urmatorul sau tel este acela de a reusi performanta din Germania si in Marea Britanie, in urmatorii ani.

Felix se ocupa cu organizarea grupurilor sau a voluntarilor independenti care fie ajuta la plantarea copacilor, fie doneaza cate un euro pentru achizitia de arbori. Toate rezultatele sunt vizibile pe site-ul organizatiei.

Felix Finkbeiner nu este admirat doar de colegii de scoala si de prietenii sau, ci e considerat drept un important ecologist. Recent a fost inclus in topul celor mai influenti 20 de activisti din lume, alaturi de nume sonore precum Brad Pitt (militeaza pentru locuinte cat mai eco) si Charles, Printul de Wales.

 

„Plant for the Planet” a fost initial un proiect scolar, creat de Felix in urma cu patru ani. „Trebuia sa fac o prezentare la scoala, intr-o luni. Asa ca in weekend am cautat pe Google despre incalzirea globala si am dat peste o campanie ecologica”, le-a povestit tanarul jurnalistilor de la The Telegraph.

Campania respectiva fusese initiata in 1977 de Wangari Maathai, fiica unui fermier din Kenya, plecata in Statele Unite la studii. Aceasta incerca sa planteze cat mai multi copaci, incurajand sa procedeze astfel si autoritatile locale, oamenii de afaceri, dar si corporatiile. In 2004, peste 45 milioane de arbori fusesera plantati cu ajutorul programului respectiv, pentru care Wangari Maathai a primit si premiul Nobel.

"A reusit atat de multe cu atat de putine resurse"

„A reusit atat de multe cu atat de putine resurse. M-am gandit atunci ca si noi, copiii, am putea sa facem ceva asemanator”, a povestit Felix.

Proiectul pe care l-a prezentat in lunea respectiva, in cadrul orei de stiinte ale naturii, facea referire la schimbarile climatice din ultimii ani si a starnit interesul tuturor colegilor lui de la Scoala Internationala din Munchen. Doua zile mai tarziu, unul dintre profesorii sai l-a incurajat sa tina un discurs in consiliul elevilor. La putin timp dupa acesta, Felix a repetat performanta in fata profesorilor, iar ulterior a ajuns sa vorbeasca in fata altor elevi din alte scoli.

In martie 2007, la doua luni de la prezentarea proiectului in fata clasei, micul ecologist planta primul din seria de un milion de meri din campania sa. Astazi, Felix spune: „Mi-ar fi placut sa stiu atunci ca acest copac va deveni celebru. Ca voi ajunge atat de departe.”

Vestea despre campania demarata de el a circulat rapid in scolile din Munchen, dar si in imprejurimi. In mai putin de o saptamana a primit zeci de telefoane din partea unor studenti care se ofereau sa-l ajute cu „Plant for the Planet”. Altii s-au oferit voluntari sa creeze site-ul organizatiei.

In timp ce proiectul a capatat contur, Felix a devenit din ce in ce mai ambitios. Ajunsese atat de ocupat incat, la un moment dat si-a intrebat parintii: „Avem destui bani sa angajam un om”? Raspunsul a fost unul afirmativ, iar Felix i-a contactat pe sefii Toyota, producator auto care comercializeaza masini electrice si care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator.

Finantare de 40.000 de euro de la Toyota

Parintilor lui Felix nu li s-a parut nimic neobisnuit ca un copil de noua ani sa ceara unei multinationale finantare de 40.000 de euro, pentru a-si sustine angajatii din organizatia ecologista. Nici sefilor de la Toyota nu li s-a parut nepotrivit. Datorita suportului financiar, Felix a putut sa-si sustina campania de plantare a copacilor si sa militeze pentru un mediu inconjurator mai curat.

La sase luni de la plantarea primului sau arbore, tanarul a tinut un discurs intr-o fabrica de roti. Din audienta facea parte si managerul Toyota din Germania, Lothar Feuser, care s-a aratat incantat de initiativa pustiului, precum si de sponsorizarea oferita de firma pe care o conducea. Mai mult, a fost atat de impresionat de Felix, incat l-a invitat la intrunirea anuala a dealerilor Toyota, unde tanarul le-a vorbit participantilor despre organizatia pe care o conducea. Felix a plecat de la intalnire cu donatii de peste 11.000 de euro. Mai mult, dealerii auto au inceput sa organizeze propriile campanii de reimpaduriri in scolile din juriul sediilor lor. Brusc, proiectul sau local s-a extins la nivel national.

In aprilie 2008, Felix reusea sa capteze atentia intregii media din Germania, reusind sa planteze 50.000 de copaci. Doua luni mai tarziu, pustiul devenea membrul UN Children’s Conference din Stavanger, Norvegia (UNEP). Ulterior, Felix s-a adresat Parlamentului European, iar un an mai tarziu a participat la conferinta UNEP, in Coreea de Sud, in care vorbea despre succesul obtinut in primii trei ani de activitate: un milion de arbori plantati. Felix a indemnat, totodata, si alte state sa lanseze propriul program de aceasta natura.

Astazi, Felix implineste 13 ani si este vazut drept un star, un super erou al generatiei sale. De curand a tinut o conferinta despre schimbarea climatica din Cancun, unde a fost adulat de public, asemenea unei vedete. Micul ecologist isi atrage audienta prin discursurile simple, dar cu un impact puternic asupra celorlalti. „Pune punctul pe i, vorbeste rar, dar profund. Este un orator innascut”, noteaza The Telegraph.

Organizatia sa, „Plant for the Planet”, numara 12 angajati si se ocupa cu strangerea de fonduri pentru achizitia si plantarea de arbusti. Felix incearca sa atraga atat donatii si sponsorizari din partea multinationalelor, cat si voluntari care sa ajute la plantarea puietilor. Pustiul recunoaste ca nu face discriminari in ceea ce priveste firmele care-i finanteaza campaniile. „Sunt multe corporatii care ne sprijina. Problemele pe care le avem sunt atat de mari, incat nu ne permitem sa fim selectivi. Lucram cu oricine vrea sa ne ajute”, spune acesta.

Membrii „Plant for the Planet” au ales de curand primul board international al organizatiei, alcatuit din 14 persoane din diverse colturi ale mapamondului, care sa-i ajute sa dezvolte conceptul la nivel global.