Un CEO roman invitat la sedinta deschisa de redactie ZF Expert, cu tema "Cum relansam economia- Ce solutii are mediul de business", a spus ieri exasperat: "Si daca as fi prim-ministru doua ore dupa-masa, in fiecare zi, tot as avea rezultate mai bune decat cele pe care le au oamenii politici. Doar sa aiba buna intentie un manager si are rezultate in administrarea tarii. Doar atat, si sigur se va schimba ceva".

Cristian Cornea este directorul general Can-Pack din Bucuresti, fabrica cu afaceri de aproape 70 de milioane de euro ce produce cutii metalice pentru bere si suc.

Cei sase analisti economici si manageri de companii, prezenti ieri la sedinta deschisa de redactie ZF Expert, spun ca economia romaneasca este in avarie si nu poate fi relansata fara masuri concrete. "Asistam la o decadere morala si politica fara precedent. Ne va fi din ce in ce mai rau. De trei ani se vorbeste ca mediul de business este ajutat, dar nu este adevarat. Desi export de jumatate din cifra de afaceri, nu am nicio facilitate la export sau la angajari, sunt tratat ca orice butic de la colt", a mai spus Cornea.

Executivii din multinationale atrag atentia ca avem nevoie de mai mult nationalism, de obligarea statului la achizitii de produse romanesti, dar si de interventii inteligente ale statului. Romania ar trebui sa aiba o viziune, asa cum au toate multinationalele, si sa ia o serie de masuri pentru a relansa economia.

Facilitati la export, infiintarea unei banci comerciale romanesti care sa sprijine mediul de afaceri, reducerea pierderilor companiilor de stat, obligarea statului sa achizitioneze produse fabricate in tara, scaderea CAS-ului coroborat cu cresterea salariului minim, dezvoltarea de baze de date intr-un sistem integrat pentru transparenta si eficienta cheltuielilor statului, promovarea parteneriatului public-privat si crearea locurilor de munca sunt doar cateva dintre solutiile propuse de mediul de afaceri pentru relansarea economiei.

Citeste mai multe pe www.zf.ro