Downsize Fitness este o sala de fitness din Chicago, care impune o conditie speciala pentru a avea acces la serviciile ei. Toti membrii inscrisi trebuie sa cantareasca peste greutatea normala pentru a fi acceptati, noteaza The Daily Best.

Bazele companiei au fost puse in 2011, dar in ciuda lansarii relativ recente, aceasta se dezvolta intr-un ritm extrem de rapid. In mai putin de doi ani, aceasta si-a mai deschis inca patru filiale in Illinois si Texas.

“Am primit in jur de 50 de cereri sa ne extindem in toata lumea”, spune Kishan Shah, un fost analist la Goldman Sachs, care s-a alaturat afacerii in functia de director executiv.

Pentru el, miscarea a dat rezultate. Shah, care are 27 de ani, cantareste acum pe jumatate fata de cat avea inainte sa se apuce de sport. Ajunsese sa aiba peste 180 de kilograme, dar intre timp a reusit sa dea jos mai bine de 90. Shah este la fel de mandru si de clientii sai. “Incepand din noiembrie 2011, membrii nostri au pierdut peste 2,5 tone”, spune acesta.

Downsize se marketeaza ca singura sala de fitness dedicata in exclusivitate persoanelor supraponderale si fondatorii ei si-au propus sa isi atraga clientii prin crearea unei adevarate comunitati. “De regula, salile de fitness sunt facute pentru ca oamenii in forma sa fie si mai in forma, nu pentru ca cei grasi sa devina in forma”, marturiseste Shah.

Fondatorul Francis Wisniewski cantarea 158 de kilograme si se lupta de mult timp cu asta. Ideea i-a venit dupa ce un amic i-a cumparat un abonament la o sala, pe care insa nu prea l-a folosit, pentru ca nu se simtea confortabil.

Ca sa devina membri Downsize, cei interesati trebuie sa aiba cel putin 22 de kilograme in plus, iar scopul nu este sa ai un abdomen in patratele sau sa devii pregatit de alergat la maraton.

“Ceea ce facem la Downsize este sa ne concentram pe fitnessul practic – acela definit, in mare, drept tipul de activitate care te ajuta sa traiesti o viata sanatoasa. Cei care se inscriu la noi nu se gandesc numai sa arate bine, cat, in primul rand, sa reuseasca sa se ridice cu usurinta de jos, sa tina pasul cu copiii lor sau sa apuce sa traiasca suficient cat sa isi vada nepotii crescand”, spune Shah.

Tot pentru asigurarea intimitatii, geamurile salii sunt mate, astfel incat nimeni de afara sa nu ii vada pe cei care fac exercitii inauntru. Aparatele sunt si ele concepute pentru persoanele masive, la fel si programele de antrenamente, astfel incat toata lumea sa poata face fata si exercitiile sa fie sigure si confortabile, mai ales ca multi au probleme cu spatele sau genunchii.

Periodic se organizeaza grupuri de sprijin sau cursuri de nutritie, iar membrii sunt atat de implicati in comunitate incat au format inclusiv propria echipa de kickball. Shah se mandreste ca oamenii deja au inceput sa vina aici pentru a-si face noi prieteni.

Managerii salii sunt increzatori ca anul viitor Downsize isi va deschide inca zece filiale in SUA. Un abonament lunar general costa 49 de dolari.