Tablitele, inscriptionate cu 107 cuneiforme, apartin unul om de afaceri din Norvegia, care colectioneaza antichitati.
Acum, el a pus aceste artefacte la dispozitia specialistilor, care le-au tradus si au obtinut informatii inedite.

Potrivit Live Science, textul are o vechime de aproximativ 2.500 de ani si prezinta o parte dintr-un discurs al faimosului rege Nabucodonosor al II-lea, despre care se stie ca a construit in Babilon un imens zigurat (turn).

Tot el este tiranul care a luat in robie poporul lui Israel si a distrus primul Templu din Ierusalim, dupa cum scrie in Vechiul Testament. Acum insa, acest rege pare sa fie cel a comandat construirea Turnului Babel, dupa cum afirma unii specialisti, care au analizat inscriptia.

Regele spune cum a strans muncitori din intreaga lume, ca sa ridice un turn pentru zeul Marduk si un alt zigurat mai mic, in orasul Borsippa. “Am facut apel la toate tarile de pretutindeni, la toti regii, la cei care au fost facuti stapani peste popoarele lumii, prin bunavointa lui Marduk….”, scrie in tablita recent tradusa.

“Am contruit structura cu bitum si caramida. Am terminat-o si am facut-o sa straluceasca apoi precum Soarele.” Aceasta inscriptie este una din cele patru gasite pana in prezent, care vorbesc despre regele biblic. Chiar si infatisarea lui apare pe aceasta stela: vedem un barbat cu barba, purtand o coroana in forma conica si o roba impresionanta.

Citeste mai multe pe www.stirileprotv.ro