Atrasi de casele ieftine si taxele mai mici, sute de romani si-au cumparat proprietati in Ungaria, dupa ce am intrat in Uniunea Europeana. Multi si-au vandut ce-aveau in tara si s-au mutat de tot la vecini, facand naveta la serviciu, in Romania. Localitati ca Batania, Gyula sau Dombegyhaza au devenit, in perioada boom-ului imobiliar, principalele destinatii ale celor care isi doreau un nou domiciliu.

Acum, insa, odata cu adancirea crizei, tara vecina trece si ea printr-o recesiune severa. Un roman a cumparat acum 5 ani o casa in Batania, un orasel aflat la numai 30 de minute de Arad. Pe atunci viata peste granita era mai ieftina decat in tara. Intre timp insa lucrurile s-au schimbat. 

"E mai scumpa viata la Batania, gazul e mai scump cu 40% si e mai de proasta calitate, curentul e la fel, apa la fel, motorina e scumpa si e foarte greu. Nici jumatate nu scot cat am investit", spune romanul.

Pentru o casa cu 3 camere, bucatarie mare, camara, hol si baie, domnul Dolcu a platit, in 2007, 50 de mii de euro, a mai investit 15 mii, iar acum spera sa o vanda cu 40-45 de mii. Ca sa scape mai repede, omul ar lasa tot ce are in casa, inclusiv mobila.

O alta romanca si-a scos si ea locuinta la vanzare. De luni de zile astfel de anunturi se gasesc la ferestrele a cel putin una dintre case de pe fiecare strada din Batania. Romanii nu mai reusesc sa vanda, iar daca au oferte, pretul este foarte mic.