Sunt tot mai mici şansele să cumpăraţi unul finalizat. Deşi trecutul a arătat că multe machete n-au mai ajuns niciodată case, oamenii riscă şi fac împrumuturi, unii direct de la dezvoltatori.

Un bloc nou din Iaşi, aflat încă în faza de şantier, are 88 de apartamente. 70% dintre ele s-au vândut deja.
“Sunt clienţi care şi-au cumpărat la nivel de schiţa, dar l-au personalizat cum au vrut ei. Sunt alţii care au făcut bucătărie open space sau au inversat livingul cu bucătăria”, explică dezvoltatorul.

Pentru 72 de metri pătraţi, doritorii vor achita peste 100.000 de euro. Chiar şi aşa, există cerere inclusiv pentru locuinţe de peste 200 metri pătraţi.

Marius Pamparău, manager departament rezidenţial: “Profilul clienţilor: medici, medici stomatologi, la medicină generală sau au cumpărat copiilor lor sau proprietari de afaceri... Cererea este foarte mare pe construcţii noi. Cam 95 la sută se vând până se finalizează constructia”.

Ca să-i convingă şi mai uşor pe clienţi, dezvoltatorii le promit digitalizarea viitoarelor locuinţe.

Marius Saulea, consultant proiect: “Când am intrat în casă, să pot deschide automat, de pe o consolă sau telefon, lumina, să fiu recunoscut după amprenta digitală sau chiar vocală. Orientarea jaluzelelor în funcţie de cantitatea radianta de la soare...”

Pentru un apartament inteligent, preţul pe metrul pătrat depăşeşte însă 1800 de euro.

Tiberiu Gheațău, manager proiecte: “Aproape sută la sută se vinde la stadiu de machetă. În primul bloc, din 120 de apartamente mai avem doar 3 libere.”

Paul Avătajei, administrator agenţie imobiliară: “Nu prea au incontro în momentul acesta al pieţei și cumpără din faza de proiect. Tot ce e finalizat e şi vândut deja.”

Înainte să ne avântăm să cumpărăm locuinţe în faza de proiect specialiştii în imobiliare ne sfătuiesc să studiem cu multă atenţie istoricul vânzătorului. Nu puţine au fost situaţiile în care oamenii au rămas tot în chirie, dar cu banii daţi.