În acest context, au fost consemnate scăderi pe aproape toate palierele din domeniul construcţiilor, mai puţin în sectorul construcţiilor rezidenţiale, unde s-a înregistrat un salt de 69,7%.

Pe de altă parte, anul trecut, diminuări ale activităţii au fost înregistrate în sectorul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-24,6%), sectorul construcţiilor inginereşti (-21%), sectorul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,7%) şi sectorul construcţiilor nerezidenţiale (-12,6%).

Potrivit ARACO, în cursul anului 2017, statul român a investit 26,7 miliarde de lei în activitatea de construcţii, cu 2,8 miliarde de lei sub nivelul din 2016, respectiv mai puţin cu peste 25 de miliarde de lei, în 2015.

În ceea ce priveşte salariul mediu brut câştigat de către un salariat în construcţii, anul trecut acesta a fost de 512 euro/lună, în creştere cu 6,44% comparativ cu anul 2016. În schimb, productivitatea medie anuală pe salariat s-a ridicat, în intervalul de referinţă, la 23.047 euro, în scădere cu 7,3%.

Totodată, datele oficiale arată că ponderea produsului intern brut (PIB) a sectorului de construcţii s-a diminuat la 4,6%, în condiţiile în care patronatele din domeniu susţin că potenţialul sectorului este de circa 8 - 9%.

"Firmele sunt bulversate de aşa-zisa Revoluţie fiscală, promovată de Guvern în 2017 şi care a amplificat impredictibilitatea în ceea ce priveşte echilibrele financiare precare ale societăţilor de construcţii. O veste bună, în schimb, ar fi că, după lungi discuţii, a fost aprobat la 1 ianuarie 2018, Modelul de contract naţional, Guvernul având sprijin din partea BEI (Banca Europeană de Investiţii, n.r.). Acest model de contract este valabil pentru proiectele mai mari de 5 milioane de euro. Pentru proiectele cu valoare mai mică de 5 milioane de euro se lucrează la un alt tip de contract, dar noi suntem de părere că vedem rostul unui contract diferit", a declarat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.

Reprezentanţii ARACO au prezentat, totodată, în cadrul conferinţei de presă, o listă de propuneri pentru ca sectorul construcţiilor din România să iasă din recesiune.

Printre aceste propuneri se regăsesc relansarea urgentă a investiţiilor publice, a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi a celorlalte programe operaţionale comunitare, organizarea cât mai rapidă a licitaţiilor în 2018 şi semnarea contractelor odată cu asigurarea finanţărilor aferente, corelarea prevederilor din Codul de procedură fiscală cu cele din Legea insolvenţei, reluarea negocierilor cu mediul patronal şi profesional asupra proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajării Teritoriului şi Construcţiilor promovat de Ministerul Dezvoltării, promovarea unor măsuri concrete privind învăţământul dual în construcţii, respectiv convenirea şi promovarea unor măsuri sustenabile, alături de Guvern şi autorităţile locale pentru contracararea crizei de personal calificat/necalificat.

ARACO este o asociaţie patronală, profesională, neguvernamentală şi apolitică, înfiinţată în anul 1990. Asociaţia este membru al Federaţiei Industriei Europene a Construcţiilor, Uniunii Generale a Industriaşilor din România, respectiv membru fondator al Casei Sociale a Constructorilor şi al Comitetului sectorial de formare profesională în construcţii.