Casele viitorului sunt prietenoase cu mediul, nu au pierderi de caldura si au dispozitive de incalzire care folosesc resurse regenerabile, cum ar fi apa de ploaie. Aceasta casa, de exemplu, are o intretinere de 10 - 12 euro pe luna, dar va poate reduce si rata la banca.

Cei care isi cumpara o astfel de casa verde vor avea costuri la intretinere reduse cu aproape 90%. Asta inseamna o economie de aproximativ 100 de euro pe luna. Si daca ne gandim la un credit pe 30 de ani, cam 30% din costul total al locuintei va fi achitat din banii care altfel ar fi mers la intretinere.

In acest caz platiti pentru 120 de mp aproape 85 de mii de euro. Nu veti sta in centrul Capitalei, ce-i drept, dar veti avea o gradina si, cel mai important, incalzire geotermica. Adica pana la 27 de grade in casa, cand afara se inregistreaza minus 20 de grade.

Gabriel Focsaneanu: "Am venit cu un sistem de incalzire neconventional ce foloseste 80% din incalzirea apei calde din gradina din spate. Este o pompa de caldura geotermica, care preia temperatura din gradina si o transfera in pardoseala."

Daca vreti o casa verde, aproape de inima Capitalei, veti plati insa cateva zeci de mii de euro peste pretul pietei.

De exemplu un apartament de 50 de mp utili costa cam 80 de mii de euro fara TVA. Veti obtine insa o intretinere mica: 120 de lei in loc de 200.

Anda Milea, consultant in vanzari: "Mergem si pe panouri solare. Am ales si centrale pe condensatie. Utilizeaza mult mai putin gaz si merge foarte mult pe aburi."

Tendinta dezvoltatorilor de a construi case verzi vine ca urmare a noilor standarde europene, care spun ca din 2019 cladirile construite trebuie sa produca aceiasi cantitate de energie pe care o consuma. In prezent in Europa consumul de energie al cladirilor reprezinta 40% din consumul total.