"Ne facem bagajele", raspund cei vizati, "dar nu ne-a invitat nimeni, in casa noua".

Doamna Ecaterina locuieste pe strada Maria Rosetti, o zona buna a capitalei, intr-un bloc ridicat in 1935. Se teme ca imobilul se va prabusi in orice clipa.

"Daca vine un cutremur, cade. S-ar putea sa apara tot noaptea si pana adorm stau cu frica in san", spune Ecaterina Iordache, proprietar.

Blocul este plin de crapaturi si orice trepidatie se simte, mai ales la etajul 6. Cladirea a intrat de 5 ani in programul de consolidare insa licitatiile s-au tot amanat. Totusi, unii locatari s-au grabit sa se mute, sperind ca vor incepe lucrarile. Dar nu s-a intimplat asa.

“Timp de 5 ani am platit chirie intre patru si opt sute de euro pe luna. Cand am aflat ca nu se mai consolideaza ne-am intors", spune  Roxana Draghescu, proprietar.

Chiria pe 5 ani s-a ridicat la 40 de mii de euro, bani pe care proprietarii i-au dat din buzunar desi pentru cei aflati in situatia lor s-au construit blocuri noi. De pilda cele doua cladiri din Piata Natiunilor Unite care stau libere in timp ce locatarii din Maria Rosseti traiesc cu frica in san.

Doamna Roxana vrea sa vada apartamentele primariei in care, teoretic, s-ar putea muta.

Problema acestor doua blocuri gemene este ca nu au curent, gaze, caldura iar tevile de apa au inceput sa se sparga.
Birocratia e de vina, explica primarul general.

"Eu le-am gasit goale(blocurile gemene- n.red.).Le-am preluat ca sa putem sa le administram. Am luat o lista de 62 de urgent. Dintre ei 40 au primit dispozitia de primar. Nenorocirea face ca a trecut un an doi peste ele si s-au depreciat putin instalatiile, nefolosite fiind", explica Sorin Oprescu, primar general al Capitalei.

Casele goale, in care ar putea sta 120 de familii, au costat  municipalitatea 19milioane de euro. Doar in Bucuresti ar trebui consolidate 123 de imobile aflate in clasa 1 de risc seismic. Proprietarii vor plati aceste lucrari esalonat, timp de 25 de ani.