El a precizat ca a avut o discutie cu presedintele Fondului, care l-a asigurat ca programul este operational incepand de luni.

"Din perspectiva noastra, de astazi Fondul de Garantare si de Contragarantare este pregatit sa primeasca solicitarile bancilor pentru Programul «Prima Casa» in oricare dintre cele trei forme: 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. De aici inainte, mingea este in terenul bancilor, Fondul este pregatit sa primeasca solicitarile de la banci in conditiile in care cetatenii se adreseaza bancilor. Eu am vorbit cu presedintele Fondului si mi-a spus ca de astazi este pregatit sa primeasca solicitarile, depinde de banci cum se misca", a declarat, luni, premierul.

Cititi mai mult din declaratia lui Emil Boc pe www.mediafax.ro!

Numai ca doua din cele 3 variante ale programului nu pot fi aplicate pentru moment. Bancherii spun ca degeaba zice seful Guvernului ca mingea este in terenul lor, daca nimeni nu le explica regulile jocului. Asa ca sunt gata sa le dea credite celor care vor locuinte vechi nu si celor care intentioneaza sa constriasca locuinte noi sau sa se asocieze.

"Exista cateva aspecte tehnice care trebuiesc lamurite si confirmate in ceea ce priveste garantarea acestui tip de locuinte. Pentru celelalte 2 variante mai am de asteptat aproximativ 2 saptamani, cel mult 2-3 saptamani", spune Stefan Coroianu, director al uneia dintre bancile comerciale implicate in program.

La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), arata ca situtia se va rezolva "in zece zile - doua saptamani, dupa ce fondul de garantare impreuna cu Asociatia Romana Bancilor va discuta modalitatea tehnica prin care se vor face finantarile".

In tot acest timp, constructorii nu sunt deloc multumiti de situatie. Multi nu stiu daca sa faca apartamente de 60 sau de 70.000 de euro.

Potrivit bancherilor, plafonul de 60.000 de euro se aplica blocurilor reabilitate, locuintelor construite recent si constructiilor in curs de finalizare, iar 70.000 de euro vor primi cei care intentioneaza sa construiasca locuinte de la zero sau care sunt dispusi sa cumpere din faza de proiect.

In final, suma de 75.000 de euro va merge la asociatiile de cel putin sapte persoane. Nu se stie inca daca din acesti bani vor putea sa construiasca un bloc mic sau un cartier de case!

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Guvernul intentioneaza sa continue programul "Prima Casa" si in 2011!

"Guvernul intentioneaza deja sa continue programul «Prima Casa» si anul viitor, iar volumul total al garantiilor care sa fie acoperite de stat va fi stabilit la sfarsitul anului, in functie de numarul contractelor de achizitionare de locuinte care vor fi incheiate pe parcursul acestui an", au aratat sursele citate.

Vezi AICI, pe mediafax.ro, mai multe detalii!