In celelalte capitale luate in considerare, Varsovia, Budapesta, Praga, Bratislava, Sofia, Talin, Liubliana, Vilnius, Riga si Zagreb, preturile au stagnat sau au scazut.

Pe intreg anul trecut, pretul mediu cerut de dezvoltatori pentru apartamentele din Bucuresti s-a redus cu 1,4%, se arata in studiu.

"In ciuda unor fudamente puternice ale pietei, sectorul apartamentelor noi a continuat sa se confrunte cu dificulati in 2011. Problema principala a venit din partea cererii care a ramas redusa din cauza mai multor motive, respectiv performanta scazuta a indicatorilor macroeconomici, puterea de cumparare si starea de expectativa a cumparatorilor de case", se mentioneaza in raport.

In acelasi timp, autorii studiului arata ca exista totodata o aparenta lipsa de incredere a cumparatorilor in dezvoltori din cauza multor proiecte nefinalizate sau inghetate. "Insa, acei dezvoltatori care au ramas activi pe piata au putut sa-si apere preturile", afirma sursa citata.

Preturile locuintelor din Bucuresti au avut in ultimul trimestru din 2011 o evolutie contrara celei din alte capitale din regiune, respectiv comparativ cu Varsovia sau Praga unde s-a inregistrat o scadere de peste 5% a preturilor. In Varsovia, si scaderea anuala este superioara celei inregistrata in Bucuresti, ajungand la 2,8%.

Potrivit studiului, in trimestrul al treilea din 2011, in Bucuresti erau disponibile la vanzare 97 de proiecte rezidentiale, totalizand 4.419 apartamente, cele mai multe cu preturi medii de pana la 1.500 de euro pe metru patrat. Sunt insa dezvoltatori care solicita si preturi de peste 2.000-2.500 de euro pe metru patrat.

Spre comparatie, in Praga, in ultimul trimestru al anului trecut, dezvoltatorii aveau spre vanzare 7.272 de apartamente in 352 de complexuri. Cele mai multe locuinte au preturi in jurul valorii de 2.000 de euro pe metru patrat, existand insa si ansambluri unde preturile ajung si la circa 4.500 de euro pe metru patrat.

In Varsovia, REAS a inventariat 411 ansambluri de locuinte, totalizand 18.188 de unitati. In acest caz, preturile pornesc de la 1.400 de euro pe metru patrat si ajung la 2.400 de euro pe metru patrat.

REAS activeaza pe piata serviciilor de consultanta imobiliara pe segmentul rezindetial din Europa Centrala, in parteneriat cu Jones Lang LaSalle.