Desi ocupa un loc fruntas in lume functie de acest indicator, Bucurestiul sta totusi mai bine decat Sofia, unde rata de neocupare a crescut cu 7,6 puncte, la 21%, sau fata de Budapesta, cu un avans de 8,1 puncte procentuale, pana la 26,1%.

In regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), Bucurestiul are a cincea cea mai mare rata de neocupare a spatiilor de birouri construite, dupa Dubai (30%), Budapesta (26%), Sofia (21%) si Birmingham (20,8).

In alte capitale din Europa Centrala rata de neocupare a cladirilor de birouri este cu mult sub cea din Bucuresti, astfel ca in Praga aceasta ajunge la 13,8%, un nivel si mai redus, de doar 8%, fiind inregistrat in Varsovia.

"Rata de neocupare a crescut in toata regiunea (EMEA, n.r.), dar a fost mai acuta mai ales in Dubai, Sofia, Bucuresti , Atena, Abu Dhabi, Budapesta, Johannesburg si Tirana. Toate aceste orase s-au confruntat cu o crestere a ratei de neocupare de cel putin patru procente in prima parte a anului. In prezent, 18 orase din EMEA inregistreaza acum rate de neocupare de 15% dau chiar mai mare si opt piete au niveluri de peste 20%. In timp ce trendul in regiune este de crestere, ratele de neocupare au scazut totusi in Londra Centrala, in Madrid, Dublin, Moscova si Tel Aviv", se arata in raport.

La sfarsitul lunii iunie in Bucuresti erau in constructie proiecte totalizand aproape 270.000 de metri patrati, in conditiile in care stocul totalizeaza 1,4 milioane de metri patrati.

Capitala Romaniei ocupa locul 34 din 50 de orase unde dezvoltatorii construiesc cele mai multe proiecte de birouri.

Din Europa Centrala si de Sud-Est, inaintea Bucurestiului a mai fost plasata doar Sofia cu 668.000 metri patrati de birouri in constructie.