Locuitorii din zona si mai multe ONG-uri sunt insa impotriva ridicarii cladirii de sapte etaje langa palatul declarat monument istoric. Iar fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune ca DNA-ul ar trebui sa ancheteze modul in care proprietarul a obtinut avizele de pana acum.

Desprins din istoria unui Bucuresti glorios, Palatul Stirbei de la Calea Victoriei, construit in anul 1835, va avea alaturata, o cladire de sticla cu sapte etaje inaltime in centru si trei pe laterale.

Complexul va fi ridicat pe locul actualei gradini de vara si va gazdui spatii comerciale, locuinte si birouri.

Proprietar este Alexandru Popescu, fiul omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat in urma cu cativa ani.

Cristiana Stefan, arhitectul sef al proiectului: "Isi doreste sa continue acest proiect inceput de tatal lui, care si-a dorit foarte mult sa faca ceva pentru oras."

Acelasi Alexandru Popescu este cercetat pentru vatamare corporala si ucidere din culpa. Este acuzat ca a condus ambarcatiunea de viteza implicata vara aceasta in teribilul accident de pe lacul Snagov, in urma caruia un om si-a pierdut viata. Tatal sau a cumparat Palatul Stirbei, in 2005, cu aproximativ 11 milioane de euro.

Cristiana Stefan, arhitectul sef al proiectului: "Din pacate, statul roman probabil ca nu a avut bani sa-si exercite dreptul de preemtiune."

In 2013, proiectul a primit avizul Ministerului Culturii. Inainte, alti doi ministri, Theodor Paleologu si Kelemen Hunor, dadusera aviz negativ.

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii: "Cred cu toata taria ca e un caz de DNA."

"Sub mandatul meu nu a fost avizat niciun proiect de mall", a sustinut de cealalta parte, Daniel Barbu, fost ministru al Culturii.

Altfel, PUZ-ul are deja aviz de la Comisia de Urbanism a Capitalei, aviz de la Directia transporturi si de la Agentia pentru protectia mediului. Locuitorii din zona si mai multe OBG-urile contesta proiectul.

Gabriel Iacob, reprezentantul Asociatiei de Proprietari: "Noxe, zgomot, deja fata de ceea ce este acum, aceasta constructie este o catastrofa pentru noi."

Ilinca Macarie, vicepresedinte al Asociatiei Prodomo: "Mi se pare ca agreseaza cladirea Palatului Stirbei ca si monument istoric pentru ca practic e lipit in spate un bloc de sticla de 35 de metri inaltime."

Noua cladire va fi la 17 metri distanta de Palat si se va intinde pana la intersectia Strazii Banului cu Strada General Budisteanu. Aici va avea inaltimea Universitatii de Arte.

In toata aceasta poveste, care dureaza de mai bine de opt ani de zile, nimeni nu-si pune problema ca Palatul Stirbei, monument istoric de importanta nationala, se degradeaza pe zi ce trece. Deja bucati mari de tencuiala s-au desprins de pe fatada cladirii care arata ca si cum ar fi abandonata.

Conform proiectului, proprietarul este obligat sa restaureze palatul. Urmatorul aviz este asteptat de la arhitectul sef al Capitalei, iar decizia finala va fi luata de Consiliul General al Capitalei.