Daca mentinem ritmul de cinci mall-uri construite pe an, in 2020, Romania ar putea ajunge din urma tari ca Austria sau Italia la capitolul spatiu comercial pe cap de locuitor.

Domnul Paduraru a lucrat o viata intreaga la fabrica Electroaparataj din Bucuresti.

Gheorghe Paduraru, fost angajat la Electroaparataj: "Erau 7500 de angajati, lucrau in trei schimburi si era disciplina, oamenii erau multumiti, castigau bani si se si muncea."

Uzina de la intersectia strazilor Pantelimon si Iancului a fost demolata insa anul trecut, iar ain 2014 aici a inceput constructia unui mall cu o suprafata cat patru terenuri de fotbal puse unul langa altul. Si se lucreaza de zor pe santierul cu 12 macarale. Muncitorii au reusit sa construiasca doua niveluri subterane in numai patru luni.

Gheorghe Paduraru, fost angajat la Electroaparataj: "O sa fim vecini cu mall-ul, dar eu nu stiu de unde luam bani ca sa mergem la mall. Ne tenteaza, dar daca n-ai cu ce sa cumperi, degeaba."

Deschiderea oficiala a acestui centru comercial este programata la inceputul anului viitor.

Pe locul Fabricii de textile Dacia, care a fost infiintata in anul 1940 si a produs scaunele tapitate pentru automobile, va aparea un mall cu 200 de magazine si centre comerciale, plus trei blocuri de birouri si locuinte.

Proiectul a primit autorizatia de construire anul acesta, dar lucrarile sunt inca la inceput. Mall-ul din cartierul Bucurestii Noi ar putea fi deschis in 2016, potrivit dezvoltatorului.

Pana la finalul acestui an si-ar putea primi clientii parcul comercial de pe platforma fabricii Vulcan, unde in epoca de aur s-au facut primele autobuze romanesti. Galeria comerciala din Sectorul 4 al Capitalei este finalizata in proportie de 80%.

Nu toate proiectele de mall-uri au avut insa succes.

Fabrica Bragadiru a fost construita in secolul al 19-lea si la putin timp a ajuns pe locul al treilea in Europa la productia de bere. In 1998 a fost privatizata, iar 10 ani mai tarziu, proprietarul a cerut autorizatie pentru constructia unui mall. A apucat sa faca sapaturile pentru parcarea subterana si de atunci cladirea a ramas in paragina.

Anul trecut, un mall din zona Eroii Revolutiei a devenit cladire de birouri dupa ce afacerile nu au mai mers. Iar un complex comercial din Rahova a fost si el la un pas de desfiintare, fiind vandut de mai multe ori.

Bucurestiul are acum 23 de mall-uri si centre comerciale, iar in toata tara sunt peste 50.