Această scrisoare a fost semnată la Bruxelles pe 30 mai şi la Bucureşti pe 6 iunie şi vizează acordarea de către BIRD a unui avans de 2,5 milioane dolari pentru sprijinirea activităţilor preliminare realizării proiectului de dezvoltare "Cartierul pentru justiţie" în zona Bulevardului Unirii din Bucureşti.

Ministerul de Finanţe, care a fost împuternicit să semneze scrisoarea, preciza că proiectul va avea în vedere gruparea spaţiilor din Bucureşti destinate instanţelor de judecată, precum şi Parchetelor de pe lângă acestea - săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători şi procurori, grefieri, personal contractual şi auxiliar, spaţii tehnice, precum şi a altor instituţii din sistemul judiciar.

"În funcţie de spaţiul disponibil, pot fi avute în vedere şi alte obiective de interes public aferente sistemului judiciar, în cadrul proiectului de reabilitare urbană. Acesta reprezintă un obiectiv major de investiţii care va crea condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar", menţiona MFP.

În Bucureşti sunt localizate în prezent următoarele instituţii: Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri, Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile de sector, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

MFP arăta că avansul finanţează activităţi precum executarea investigaţiilor geotehnice avansate, stabilirea coridorului de expropriere, planificarea şi proiectarea în detaliu, managementul proiectului.