La nici 5 kilometri dupa frontiera romana din judetul Satu Mare, sute de case sunt scoase la vanzare E un an greu si pentru maghiari.

Cu 15.000 de euro, in Ungaria poti sa cumperi o casa cu trei camere spatioase, doua bai si teren de aproape 4.000 de metri. La noi, in judetul Satu Mare, pentru o casa mai mica decat aceasta, proprietarul cere 70.000 de euro. Este intr-o zona saracacioasa si greu accesibila. Nu e de mirare ca agentii imobiliari bat tot mai des drumul Ungariei.

Criza i-a determinat pe unguri sa se mute la oras, unde gasesc mai usor locuri de munca. Asa ca isi pun mai mult ca oricand casele la bataie si sunt dispusi acum sa vanda chiar si la jumatate de pret. Stiu ca in Romania locuintele sunt scumpe, asa ca agentii imobiliari din vestul tarii recomanda clientilor Ungaria.

Si la Artand, la 15 kilometri de Oradea, strazile sunt pline cu anunturi de vanzare. Veres Cilla cere pe casa ei 22.000 de euro.  Are bucatarie in stil englezesc, cu arcada, trei camere, o baie mare si una de serviciu. In plus, are si un teren generos.

Vecinii maghiari au inteles ca trebule sa lase din pret serios, daca vor sa vanda. In vreme ce ei se arata dispusi sa scada chiar si jumatate, romanii n-au redus decat cu 15% de cand a inceput criza.