Ansamblul format din cinci casute din lut, ridicate la marginea satului Berca, pe drumul spre Manastirea Ratesti, a fost ideea unei invatatoare de 35 de ani, din Buzau, si a inceput sa prinda contur in vara acestui an.

Nicoleta Marin, initiatoarea proiectului, povesteste ca ideea de a ridica aceste casute ecologice i-a venit dupa ce un alt proiect, acela de a ridica un parc eolian, a fost sortit esecului din cauza costurilor mult prea ridicate.

"Am vrut sa facem un parc eolian. N-am reusit si am zis apoi sa ramanem in acelasi domeniu, eco. Cand am realizat ca ne costa prea mult sa restauram case taranesti vechi si tot cautand pe internet idei despre ce am putea sa facem, am dat peste casele cob, care mi s-au parut interesante. Am vazut ca este o tehnica noua si am zis sa incercam. Am contactat o arhitecta care are primele case de acest gen. La inceput ne-am gandit ca e mai simplu, dar n-a fost. Pe parcurs ne-am dat seama ca nu este usor sa ridicam aceste case. Avem cinci case de cob, merge greu sa le ridicam pentru ca nu e ca si cum ai face o casa din caramida. Trebuie sa fie anumite conditii meteo, sa fie soare, sa bata vantul. Am reusit sa ridicam toate zidurile", afirma invatatoarea, citata de Mediafax.

Ea mai spune ca prin acest proiect, "Cob Village", vrea sa promoveze zona Buzaului: "Am zis ca daca venim cu altceva decat cu o simpla pensiune poate atragem mai multi turisti care vin aici, la noi, pentru ca avem Vulcanii Noroiosi, avem carnatii de Plescoi, dar turistii vin si pleaca, nu lasa nimic in comuna".

Ansamblul care cuprinde cinci case te duce cu gandul la o poveste. Casutele sunt construite dintr-un amestec de pamant lutos, nisip, paie de grau sau de orz si apa. Fara cofraje, caramizi sau substante chimice.

Constructiile sunt rotunde, fara colturi si muchii. In peretii exteriori au fost modelate nise in care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intra lumina de afara. Cat despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de masina reciclate, care nu ar trebui sa se abureasca. In interior, casa va fi ceruita dupa ce pe ziduri se va asterne cu pensula un strat de ulei de in. Tencuiala exterioara este un amestec de nisip, par de capra, balega de vaca si foarte putina apa.

Realizatoarea proiectului de la Berca crede ca o astfel de casa este locuinta pe care oricine si-o doreste pentru ca este eco si rezista la seisme, neexistand pericolul ca zidurile sa cada peste cei aflati inauntru.

Casutele sunt ridicate pe stalpi curbati din lemn. Casutele vor fi acoperite cu un strat izolator peste care va fi plantata iarba. Acest acoperis va fi pus in doua saptamani, daca vremea va permite. Va fi un acoperis eco, cu plante de sedum care cresc pe un pamant special.

Fiecare casa are patru camere si patru bai, acestea urmand sa fie tencuite cu o tencuiala naturala din Maroc, comandata in Germania, care va elimina necesitatea faiantei. Aceasta tencuiala va fi data in primavara, pentru ca acum conditiile meteorologice nu mai sunt prielnice, fiind nevoie de o temperatura constanta pentru ca lucrarea sa reziste si sa fie de buna calitate.

Casutele vor avea si centrale termise, pentru ca turistii isi vor dori confort. Minisatul de la Berca a fost ridicat cu ajutorul vecinilor si al prietenilor.

Dupa ce minisatul eco va fi finalizat, initiatoarea proiectului intentioneaza ca in centru sa fie amenajata o piata locala, unde sa fie promovate produsele traditionale din zona Berca, respectiv carnatii de Plescoi, dar si babicul si covrigii de Buzau.

Sursa foto: Mediafax