Actele ii costa si cateva mii de euro, in functie de valoarea proprietatilor.

O persoana care are trei imobile in zone diferite din Cluj Napoca, de exemplu, a renuntat la unul dintre ele, de patru camere, in valoare de 120.000 de euro. Economiseste astfel 500 de lei pe an.

Costurile transferului de proprietate se apropie de 1.000 de euro, avand in vedere ca este donat unei rude apropiate. Asta inseamna impozitul pe apartamentul respectiv, pe 8 ani.

Cine are cinci apartamente, de exemplu, ar plati acelasi impozit pentru cel in care sta, insa la cel de-al doilea intervine o taxa de solidaritate de 50% din impozit, la al treilea de 100%, iar de la al patrulea in sus, impozitul se tripleaza. Asa ca tot mai multi romani se grabesc sa treaca locuintele pe numele apropiatilor.

Si totusi, sumele pentru transferul actului de proprietate nu sunt deloc de neglijat si pot ajunge si pana la 5% din valoarea apartamentului.

O alta varianta pentru ca proprietarii sa scape de taxe, ar fi sa inchirieze apartamentele, insa pe sume mici, pentru ca impozitul chiriei pe un an sa fie mai mic decat taxa de solidaritate.