Site-urile: executarisilite.euexecutari.com si executatsilit.ro au astfel de initiative.

“Pe www.executatsilit.ro vrem sa facem o baza de date la nivel national cu toate ofertele. Numai ca, la ora actuala, este destul de dificil de facut asta pentru ca exista si banci care nu publica anunturile pe site si atunci trebuie sa mergi la scursala sa le iei si nu el poti scana si asa mai departe”, au explicat pentru incont.ro administratorii site-ului.

Anunturi mai puteti vedea si pe executori.ro care apartine Uniunii Nationale a Executorilor Uniunii Judecatoresti din Romania. Vedeti aici!

Planul Uniunii este sa puna bazele unei platforme de anunturi la nivel national, dar inca nu se stie concret cand va fi gata sigur aceasta baza de date centralizata. In afara de executorii judecatoresti, mai exista si Asociatia Executorilor Bancari.

Avantajele si dezavantajele achizitiei unui apartament in executare silita: 

Revenim la planul initial pentru ca sa prezentam avantajele si dezavantajele achizitiei unui apartament aflat in executare silita.

La avantaje putem trece lejer faptul ca preturile apartamentelor scoase la licitatie in executare silita sunt de multe ori considerabil mai mici comparative cu cele ale unui apartament similar scos la vanzare de proprietar sau de catre dezvoltator. ATENTIE: tendinta este de scadere a preturilor!

Numai ca pe langa acest avantaj, exista bineinteles si anumite riscuri. Un risc este acela ca fostul proprietar sa refuze sa plece din locuinta, dupa ce tu ai cumparat-o, iar pe forumuri gasiti informatii despre aparitia unor astfel de cazuri.

Un alt risc este sa fiti obligat sa cumparati un apartament pe care nu il puteti viziona inainte. Sunt cazuri in care se poate intampla asta pentru ca banca nu iti poate facilita vizionarea inainte.

Mai sunt si alte riscuri asociate preturilor irezistibile, stiti vechea vorba: Nu risti, nu castigi! Unul dintre acestea este ca dupa ce ati facut toate diligentele neecesare si v-ati asigurat ca ati gasit cea mai buna oferta si ati reusit si sa vedeti apartamentul si el corespunde dorintelor dumneavoastra, sa va pierdeti banii si el sa fie cumparat de altcineva. Asta pentru ca exista executori care “isi rezerva” apartamentul, rugand apropiati sa participe la licitatie sau in alte feluri.

Mai mult, exista si banci care ofere astfel de apartamente intai spre cumparare angajatilor sau chiar rudelor si prietenilor acestora. 

Nu prea ai ce sa faci in astfel de cazuri, dar sa nu lasam pesimismul sa ne cuprinda! Singura solutie este sa incerci sa te informezi cat poti de mult despre casa, despre executorul in cauza asta inainte sa faci vreo mutare care implica bani.

Un pont dat chiar de cei patiti este ca sa verificati numerele de fisa si/sau de mobil de pe site-urile executorilor judecatoresti si sa vedeti daca nu cumva apar la anunturile date pe site-urile imobiliare. Suna putin ciudat, dar se intampla sa existe astfel de situatii si sa va si confruntati cu ele, oricat de absurd ar suna!

Apoi, cand porniti la cautat cea mai buna oferta ar trebui sa stiti ca sunt banci si nu unele mici care nu pun pe site-urile proprii ce scot la vanzare si trebuie sa mergeti sa va informati la sucursale. Printre acestea fac parte BRD, Bancpost, Banca Transilvania, dar si Banca Comerciala Carpatica.

Deocamdata, nu stim de ce nu o fac, dar vom solicita raspunsuri oficiale de la fiecare banca in parte si va vom tine la curent. Poate primim vreo veste buna!

Numarul cazurilor de executare silita a persoanelor fizice care aveau datorii restante a crescut alarmant anul trecut.

In ciuda miilor de anunturi de licitatii de terenuri sau de locuinte afisate pe siturile bancilor, foarte putine persoane cumpara deocamdata de la bancheri bunurile scoase la vanzare in urma procesului de executare silita a rau-platnicilor.

Oficialii bancari declarau recent pentru ziarul Gandul ca solutia accelerarii vanzarilor este una foarte simpla si ar putea fi pusa in practica pana la finele acestui an: preturile cerute, fie ca e vorba de apartamente sau masini, trebuie sa scada consistent.

Pentru ca sub 10% dintre anunturi atrag realmente clienti, bancherii spun ca nu au de ales si vor trece la scaderi sensibile de pret, pentru a nu sta luni de zile cu banii blocati in apartamente sau vile nevandute.

In momentul de fata, preturile la apartamente situate in Capitala, de exemplu, variaza de la 600 la peste 1.600 de euro pe metrul patrat, in conditiile in care pretul mediu pe metrul patrat construit la imobilele vechi este de circa 1.200 de euro.

BCR, de exemplu, a incercat recent sa vanda un apartament cu trei camere in sectorul 4 al Capitalei, de peste 60 de metri patrati, la un pret de circa 53.000 de euro, respectiv de 818 euro pe metrul patrat construit, mai scrie Gandul.