Cu toate acestea, bugetele la care inchiriaza romanii sunt, in primul semestru din 2016, cu 25-30% mai mici decat cele oferite de expati. Cele mai multe locuinte premium s-au inchiriat la bugete de 1.000-1.800 euro/luna, in semestrul I din 2016

Majoritatea au fost apartamente de trei camere, urmate de cele cu patru camere, situate in zonele Herastrau- Soseaua Nordului, Aviatorilor, Primaverii, Baneasa-Pipera, Dacia - Polona.

Apartamentul cu cel mai mare buget inchiriat de o familie de romani a fost un apartament cu 4 camere, situat in zona Kiseleff, la un nivel de 2.000 euro/luna. La polul opus un antreprenor roman a inchiriat un apartament cu 2 camere, situat in zona Aviatiei, in imobil nou, la pretul de 550 euro/luna.

Un rol important in cresterea cererii de proprietati de inchiriat in zona de nord, din partea romanilor, l-a avut si finalizarea cladirilor de birouri din ultimii ani, care a dus la extinderea polului de business in aceasta zona a Capitalei. Tot mai multi romani si-au mutat centrele de interes in zona de nord a Bucurestiului, fie ca este vorba de locul de munca, scolile sau gradinitele copiilor, centre de agrement sau accesul facil catre aeroport. Romanii aleg apartamente medii, cu 3 sau 4 camere, preferabil nemobilate, la un nivel de chirie situat in intervalul 800 si 1.400 euro”, spune Irina Postoaca, manager departament inchirieri al Nordis, citata de Agerpres.

Cei mai multi romani care au inchiriat locuinte premium in zona de nord a Bucurestiului in 2016 sunt antreprenori sau manageri in pozitiile midle si top management ai companiilor multinationale din zona de Nord si Centru, oamenii din lumea sportului, persoane publice si persoane active in viata mondena din aceasta zona.

In primele sase luni din 2016, nivelul chiriilor pe segmentul premium, zona de centru-nord, s-a mentinut relativ constant, in ciuda unei cresteri a cererii. Aceasta in special datorita cresterii numarului de apartamente noi livrate in 2015 si 2016 in zona de centru - nord. Multe dintre acestea au fost achizitionate de investitori, adaugandu-se stocului deja existent, disponibil pentru inchiriere.

Irina Postoaca apreciaza ca in perioada urmatoare, se asteapta ca numarul cererilor venite din partea expatilor sa creasca din nou si implicit ponderea in totalul inchirierilor, datorita procesului ciclic de reinnoire a contractelor expatilor din multinationale si ambasade, ce are loc de regula la inceputul fiecarei toamne.