Lucrurile s-au agravat in conditiile in care, anul acesta, nu numai bancherii au dat unda verde la executarea silita a rau-platnicilor cu restante la credite, ci si statul, care a scos la vanzare bunurile datornicilor cu intarzieri la plata taxelor si impozitelor

Situatia executarilor silite devine ingrijoratoare, in conditiile in care daca punem datele cap la cap rezulta ca bancile, Fiscul si AVAS au scos la vanzare cu 45% mai multe case si terenuri in primele trei luni fata de aceeasi perioada a anului trecut!

Asta pentru ca in primul trimestru din 2009, bancile si statul scosesera la vanzare 4.561 de asemenea proprietati, 3.750 fiind executarile silite facute numai de banci.

Cititi mai multe depre acest subiect in Gandul!

De la sfarsitul anului trecut, aproape toate bancile au publicat pe propriile site-uri anunturi de vanzare a apartamentelor, vilelor si terenurilor scoase la licitatie in urma executarilor silite. Sunt chiar si banci care posteaza si fotografii ale proprietatilor, ca sa fie sigure ca reusesc sa scape de proprietatile in care si-au blocat banii.

In lipsa unor situatii oficiale din acest punct de vedere, au fost si voci care au avansat cifre care arata o explozie a numarului de executari silite. In luna martie, s-a vorbit chiar de o banca din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silita, dintr-un total de 100.000 de persoane fizice la nivel national.

Poate lucrurile nu stau chiar asa in realitate, dar cert este ca situatia este din ce in ce mai grava.

Potrivit datelor obtinute de cotidianul Gandul de la ANCPI, rezulta ca numarul cererilor de executare silita creste de la o luna la alta, iar "virusul" executarilor silite pe scara larga se raspandeste de la un judet la altul.

De exemplu, in ianuarie 2010, doar in patru judete din tara existau peste 10.000 de cereri de executare silita, respectiv in Timis, Bucuresti - Ilfov, Cluj si Brasov. Mai departe, in februarie, opt judete erau in situatia asta adica celor patru li se alaturasera Bihor, Iasi, Arad si Mures.

Toate astea pentru ca in martie sa se ajunga la 11 judete in care se inregistrau lunar peste 10.000 de cereri de executare silita. Este vorba despre nou - intratele Prahova, Constanta si Sibiu care s-au alaturat plutonului fruntas, prezentat putin mai sus. 

Mai departe, faptul ca sunt atat de multe cereri de executare silita nu inseamna neaparat ca li se dau si curs respectivelor solicitari.

Top judete cu cele mai multe executari silite

Daca incercam sa facem un top al executarilor silite pe judete rezulta ca, de departe, Timis este judetul cu cele mai multe executari silite demarate de  banci in primul trimestru din 2010, cu 265 de asemenea acte inregistrate la nivelul birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, mai scrie Gandul.

Pe locul urmator se afla Clujul, cu 235 de somatii, urmat de Arad, cu 210 asemenea acte. Clasamentul continua cu Bacau - 208 si Iasi - 206. 

Ce se intampla?

Pentru tot mai multi romani plata creditului a devenit o corvoada prea mare, mai ales in ultimul an. Fie ca rata a crescut din cauza devalorizarii leului, fie ca pur si simplu veniturile au scazut pentru ca suntem in criza. Cei care nu mai pot plati rata catre banca ajung la executare silita. In aceasta situatie banca poate sa execute orice bun aflat in posesia datornicului.

Luna februarie a inregistrat o adevarata explozie a executarilor silite, declara recent pentru incont.ro Gheorghe Piperea, fondatorul firmei de avocatura Piperea si Asociatii, specializata in faliment si insolventa. Acesta este abia inceputul, avertiza Piperea, mentionand ca acum procedura nu permite ca oamenii sa fie aruncati in strada, insa acest lucru va fi posibil in perioada urmatoare.

Juristii spun ca o procedura de executare silita dureaza una pana la doua luni pentru ca procedura trebuie aprobata de un judecator. In urma cu un an era mai simplu pentru ca nu era nevoie de aprobarea tribunalului. Dupa aprobarea inceperii executarii silite se face licitatia de vanzare a imobilului.

Cele mai multe dintre cazuri vizeaza creditele de nevoi personale, insa exista si executari in cazul creditelor ipotecare sau cu ipoteca.

Cum s-a ajuns aici nu este greu de ghicit: somajul in crestere, pensionarea anticipata, somajul tehnic si diminuarea salariilor au facut ca multi dintre cei care au contractat un credit sa nu-si mai poata plati ratele la banca.