Catedrala Mantuirii Neamului nu e o casa particulara. Va face parte din patrimoniul Romaniei, atrag atentia arhitectii.

"E lipsit de identitate arhitecturala.Nu stii ce e si de cand e. Iti dai seama ca e o biserica pentru ca are cruci pe ea", spune arhitectul Crisan Atanasiu, vicepresedinte Ordinul Arhitectilor.

Solutia de a lua un model istoric si de a-l mari de doua, trei ori este o absurditate si n-a functionat niciodata, spun expertii.

Una dintre cele mai cunoscute biserici netraditionale ortodoxe este in Elvetia si a fost proiectata de arhitectii De Meuron si Herzog. Aduce mai degraba cu un bloc de piatra. Nu are bolta, dar respecta toate principiile ortodoxe, spun cunoscatorii. In interior, sunt placi pe piatra din alabastru translucid, iar pe bucatile de piatra sunt sarigrafiate icoane.

In Wisconsin gasim un alt exemplu de biserica ortodoxa din vremurile noastre. Un OZN in care urci dintr-un cer in altul, la propriu. Se intra la nivelul parterului, iar naosul se afla la etajul 1.

Potrivit unor profesori de la Facultatea de Arhitectura, Catedrala Neamului, in schimb, e o biserica ruseasca de secolul al XVIII-lea, care se intinde pe un hectar si nu are nimic contemporan.

Reprezentantii Patriarhiei au anuntat ca Preafericitul Daniel va infiinta curand un consiliu consultativ si ii invita pe arhitecti sa supravegheze lucrarile si sa vina cu idei.

Citeste si: Topul cladirilor care "zgarie" cerul Romaniei! Catedrala Neamului cu 114 metri il va sparge! Vezi GALERIA FOTO!