Oamenii de afaceri profita si ridica bloc dupa bloc, intr-un ritm caruia furnizorii de utilitati nu ii fac fata si apar intarzieri in livrarea apartamentelor. Cele mai multe cartiere noi apar la periferia marilor orase, in zone fara verdeata sau parcuri si unde traficul a devenit infernal.

Fara o piata a chiriilor bine pusa la punct, dar cu un credit relativ accesibil cum este "Prima Casa", tinerii se lasa prinsi tot mai mult in mirajul de a fi proprietari. Veniturile ii trimit direct spre cutiile de chibrituri de care parintii lor au fugit mancand pamantul dupa Revolutie. Cauta blocuri noi, cu garsoniere si apartamente ce nu depasesc 50 de metri patrati.

Dezvoltatorii ridica imobile in cartierele marginase din marile orase, zone deja foarte aglomerate si cu un plan urbanistic haotic. Se construieste intr-un ritm ametitor - 12.000 de locuinte doar in acest an, in Bucuresti. Si nu intotdeauna sunt livrate la termen. Anul trecut, 3.000 de apartamente nu au fost gata la timp, iar conform unui studiu realizat de Coldwell Banker, 18 la suta sunt de proasta calitate.

Bogdan Ivan, Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Sud: "Intampinam destul de mare probleme legate de eliberarea autorizatiilor de constructie si de faptul ca furnizorii de utilitati nu inteleg necesitatea aceasta de a dezvolta in acelasi timp cu dezvoltatorii imobiliari."

In Militari, oriunde iti intorci privirea vezi un bloc in constructie. Dezvoltarea nu inseamna insa intotdeauna organizare sau sistematizare. Problemele cu canalizarea din aceasta zona sunt reclamate pe internet, pe toate forumurile de discutii intre proprietari. Tinerele mame fac slalom cu carucioarele printre masini, incercand sa ii apere pe cei mici de praful care se ridica de la constructiile din jur.

Cu "Prima Casa", cei interesati isi pot lua aici un apartament cu 3 camere, de 70 de metri patrati, care costa 60.000 de euro. Unul cu doua camere, de 50 de metri patrati coboara pana la 45.000.

Andrei Giuran, dezvoltator imobiliar: "Nu sa te bucuri ca ai prins credit, trebuie sa te bucuri de apartament in primul rand si compartimentarea este cea mai importanta."

Ne mutam spre sudul Capitalei, unde metrul patrat util costa intre 800 si 1.000 de euro. Pe vechiul amplasement al serelor Berceni, 15 dezvoltatori imobiliari ridica un adevarat cartier. 5.000 de locuinte au fost vandute inainte de a fi gata. Dar pe o piata imobiliara in care 80 la suta dintre apartamente se vand inainte de a fi gata si cu graba de a prinde un loc in trenul fondurilor de la "Prima Casa", tinerii uita regulile de baza.

Florin Enache, Initiativa pentru Calitate si Responsabilitate in Constructii: "Sa vada la ce distanta e scoala, un parc, la ce distanta e blocul vecin, sa vada daca are doi copaci in fata blocului, sa vada daca are suficiente locuri de parcare."

Un ghid conceput gratuit de cativa arhitecti ii invata pe tineri cum sa isi cumpere locuinta si ii indeamna sa ceara sfatul unui consultant, financiar sau constructor. Ii invata cum sa isi aleaga zona in functie de orele libere care iti raman dupa drum, lucru si somn sau cat de mare ar trebui sa fie dormitorul. Atrag atentia si asupra spatiilor de depozitare.

In plus, multi tineri aleg sa se mute langa o statie de metrou, unde pot ajunge pe jos sau repede, cu masina. Uita insa de lipsa locurilor de parcare si nu iau in calcul ca pot sta zeci de minute pentru a iesi din ansamblurile rezidentiale in soseaua principala, la ora de varf. Cererea mare se reflecta si in pretul apartamentelor care au crescut in ultimul an, in medie, cu 10 procente.