Potrivit unei analize a www.topestate.ro, in 2009 preturile locuintelor au scazut constant pana in luna august, iar din septembrie, s-a inregistrat o usoara tendinta de stagnare a preturilor, sau chiar de crestere usoara. 

Astfel, la periferie, doua camere se vindeau la jumatatea anului trecut cu 57.000 de euro, iar la final de an costul a ajuns la o medie de 59.000 de euro. Per ansamblu, in Bucuresti, preturile imobilelor au crescut brusc, in medie cu 10% in septembrie 2009. Din octombrie pana in noiembrie s-a observat o stagnare, iar la final de an o scadare cu aproximativ 5%, se mai arata in comunicatul www.topestate.ro  

Factorul principal care a determinat acest comportament este legat de  Programul “Prima Casa”.

“Anuntarea proiectului a creat un entuziasm sporit in randul vanzatorilor in lunile august-septembrie, entuziasm care a scazut spre sfarsitul anului, pe fondul unor masuri extrem de restrictive impuse de catre banci solicitantilor de credite”, a declarat Mihai Stan, manager general al www.topestate.ro.   

In paralel, la Constanta, inceputul de an a adus un pret mediu pentru un apartament cu doua camere, confort 1, de 54.000 de ero, in scadere de la 59.700 euro, pret valabil in luna iulie a anului trecut. 

Potrivit datelor centralizate oferite de Indicatorul Imobiliar Online, in Cluj, anul trecut preturile pe toate segmentele de rezidential au crescut cu cel putin 10%, mergand spre 20%. Preturile apartamentelor cu trei camere au crescut cu peste 20%, spre 90.000 de euro, in timp ce preturile apartamentelor cu doua camere au fost relativ stabile, pastrandu-se la o valoare medie de 46.000 de euro.

Programul Prima Casa a stimulat si la Cluj piata imobiliara, astfel ca preturile garsonierelor situate in zonele semicentrale ale Clujului au crescut, de la o medie de 40.000 de euro in iulie 2009, pana la 45.000 de euro in decembrie 2009.

Mai departe, in Brasov, variatiile au fost si de peste 10% la preturi in cea de-a doua parte a anului. De exemplu, preturile apartamentelor cu doua camere dinorasul de sub Tampa au scazut cu peste 20% in ultimele sase luni, spre 50.000 de euro, in timp ce pentru apartamentele cu trei camere, s-au redus de la 85.000 spre 74.000 de euro, inregistrand un declin cu peste 10%. De altfel, preturile apartamentelor cu doua camere au coborat cu pana la 20%, de la 56.500 de euro spre 49.000 de euro.

Potrivit comunicatului citat mai sus, indicatorul Imobiliar Online este un serviciu oferit de www.topestate.ro, care le permite utilizatorilor sa afle pretul corect al locuintei pe care vor sa o achizitioneze.