O constructie neconventionala, cu acoperisul din sticla, se inalta in aceste zile in provincia Sichuan din China. Oficialii chinezi sustin ca aceasta va fi cea mai mare cladire integrata din lume.

Cu o inaltime de 100 metri si o suprafata totala de peste 520.000 metri patrati, constructia este un simbol al dezvoltarii economice de care China s-a bucurat in ultimii ani. Prin comparatie, cladirea de birouri a Pentagonului din Washington are o suprafata de trei ori mai mica.

New Century Global Centre, asa cum a fost denumit proiectul, se afla la cativa kilometri de consulatul Statelor Unite in Sichuan si reprezinta o parte a Chinei in care costurile scazute si subventiile acordate de guvern au dus la o crestere constanta a Chengdu, capitala provinciei Sichuan.

Orasul are o populatie de 14 milioane de locuitori si planuieste sa isi extinda reteaua de metrou de la doua la zece magistrale, pana in 2020. Constructia unui nou aeroport se afla si ea in plan.

Ce va gazdui cea mai mare cladire de pe glob


Global Centre va gazdui birouri, sali de conferinta, un complex universitar, doua centre comerciale, doua hoteluri de cinci stele, un cinematograf IMAX si numeroase alte atractii. Aproximativ 120.000 metri patrati vor fi dedicati spatiilor pentru cumparaturi, iar cele mai multe dintre magazine vor gazdui branduri de lux.

Desi se afla la aproximativ 1.000 kilometri de coasta, complexul va avea o tematica marina, cu fantani, un urias parc acvatic si propria plaja artificiala. Insusi acoperisul ondulat a fost proiectat astfel incat sa para asemenea unui val.

Potrivit ghidului Liu Xun, toate cele o mie de camere ale hotelului vor avea vedere catre mare, iar turistii nu vor trebui sa isi faca probleme in legatura cu norul de poluare care acopera de obicei cerul din Chengdu. “Am apelat la o tehnica japoneza. Va exista un soare artificial care va straluci 24 de ore din 24 si va asigura o temperatura propice”, spune Xun, citat de New York Daily News.

Piesa de rezistenta va fi plaja artificiala de 1.500 metri patrati, alaturi de o faleza, cateva pasarele si terase in care pana la 6.000 de oameni se vor putea delecta cu preparate din fructe de mare. Linia orizontului va fi inlocuita cu un ecran gigant, pe care se va proiecta rasaritul si apusul. Ecranul va produce inclusiv briza pentru surferi.

Fatada exterioara a cladirii este aproape gata. O armata de muncitori lucreaza intens pentru a termina proiectul pana in lunie 2013.